Кров і вода до Дня незалежності

27.05.2011
Кров і вода до Дня незалежності

Поліція затримала близько ста учасників акції, яким висунуто звинувачення в порушенні громадського порядку. (Фото Рейтер.)

Військовий парад iз нагоди 20–ї річниці відновлення незалежності Грузії, який відбувся вчора у Тбілісі, вражав своєю урочистістю. Хоча ще напередодні все йшло до того, що святкування доведеться відкласти. Так принаймні запевняла лідерка опозиції Ніно Бурджанадзе, яка була сповнена рішучості «не дати» грузинській владі провести парад. Нагадаємо, з минулого тижня в Грузії тривають мітинги протесту проти чинного президента Михаїла Саакашвілі. Кілька таких акцій завершилися сутичками з поліцією, що дало їхнім організаторам та російській пресі зайвий привід назвати Саакашвілі «гнусним диктатором». На 25 травня рух «Народні збори» на чолі з Бурджанадзе призначив «День гніву» й попередив, що на бучні святкування 26–го керівництво держави може не розраховувати — опозиціонери «стоятимуть до останнього», вимагаючи відставки президента. Та не так склалося, як планувалося: поліція жорстко розігнала на той час уже не санкціонований мітинг.

 

Водомети під дощем

Після того як соратники з «Грузинської партії», чий лідер Іраклій Окруашвілі переховується в Британії, відмовилися підтримати «вирішальну» протестну акцію, «Народним зборам» довелося «повалювати» Саакашвілі самотужки. Соратники Ніно Бурджанадзе влаштували ходу головною вулицею Тбілісі — проспектом Руставелі. Спершу планувалося, що завершиться цей марш мітингом на площі Свободи, розташованій у кінці проспекту, перед колишньою міськрадою, але проходячи повз будівлю парламенту, протестувальники побачили, як там встановлюють трибуну, з якої президент наступного дня мав приймати парад із нагоди Дня незалежності. І вирішили на цьому місці й зупинитися — щоб надійніше «запобігати» державним урочистостям.

Щоправда, за словами сторонніх спостерігачів, на той час ентузіазм мітингувальників дещо згас. Проте вони, як і обіцяли, залишилися на проспекті Руставелі (перекривши рух) до ранку. Та влада вирішила з опозиціонерами не церемонитися: майже одразу після опівночі поліція розігнала демонстрантів, яких, за різними оцінками, було від кількох сотень до двох тисяч. Правоохоронці застосували водомети (при тому, що відбувалося все під потужною зливою) й гумові кулі. Завершилася ця ніч трагічно: на ранок преса поширила повідомлення про двох загиблих. Як запевняють у МВС Грузії, обидві жертви — поліцейські. Їх збив кортеж автомобілів, який на великій швидкості вивозив подалі від місця подій декого з організаторів акції. З табору опозиції у відповідь повідомили про одного загиблого від рук поліції, але підтвердження цієї смерті станом на вчора не надали. Проте в тому, що під час розгону мітингу близько 40 людей отримали поранення, сумніватися не випадає.

Замах на свободу з–за меж держави?

Раніше мерія Тбілісі кілька разів попереджала лідерів опозиції, що дозвіл на проведення мітингу протесту вичерпується опівночі з 25 на 26 травня, і надалі акція перетвориться на несанкціоновану. Хоча дозволу на проведення мітингів у Грузії отримувати не потрібно — досить лише попередити міську владу про дату й місце очікуваного зібрання. Очевидно, 26 травня опозиція в заявці не вказала.

Відкриваючи вчора вранці військовий парад, президент Михаїл Саакашвілі, якого й без того часто звинувачують (чи навпаки, хвалять) у застосуванні за потреби «сильної руки», красномовно прокоментував нічні події та акції протесту загалом. За його словами, організатори мітингу на площі перед парламентом «хотіли помститися грузинській армії за події 2008 року». «Задумане вчора було замахом на нашу свободу і помстою нашій армії, котра 2008 року завдала їм такої шкоди, якої вони не відчували останні роки», — наголосив Саакашвілі. Він переконаний, що з боку Бурджанадзе й компанії «це була спроба розвитку подій за сценарієм, написаним за межами Грузії, — провал параду, саботаж і початок масових заворушень».

«Усі громадяни мають право на свободу слова, але те, що відбувалося останніми днями в Тбілісі, з постулатами свободи слова нічого спільного не мало. Вони хотіли не свободи слова, а насильства і жертв. Коли вони вчора не змогли досягти того, щоб отримати необхідні їм жертви, їхні лідери втекли звідси на автомобілях, задавивши двох людей — заявив президент, висловивши співчуття сім’ям загиблих і додав. — Ми повинні розуміти і бути постійно напоготові, тому що всі ці провокації замислюються за межами нашої країни».

Нагадаємо, шляхи колишнього спікера парламенту Ніно Бурджанадзе із соратником по Трояндовій революції давно розійшлися. Тепер пані Ніно називає Саакашвілі не інакше, як диктатором, і періодично зустрічається з російським керівництвом — зокрема прем’єр–міністро РФ Володимиром Путіним.

 

ЦИТАТА

Ніно Бурджанадзе,
лідер опозиційного руху «Народні збори»:

— Спецназ діяв так нещадно і жорстоко, як не діяв навіть генерал Родіонов (при розгоні акції у Тбілісі радянськими військами 9 квітня 1989 року). Вони однозначно застосували непропорційну силу.

А щодо відносин Грузії з Росією, то, зрозуміло, їх має бути врегульовано. Це нелегко зробити, оскільки накопичилося багато питань, і я навіть не знаю, як розрубати цей гордіїв вузол. Але це можливо. Є багато питань, щодо яких Росія і Грузія можуть співпрацювати на взаємовигідній основі. Найбільша помилка Грузії в тому, що вона вирішила: нормальні відносини з Росією і нормальні стратегічні відносини із Заходом — взаємовиключні речі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>