Незлим тихим словом

Незлим тихим словом

Акцiя «Проща до Тараса» (масове проходження маршруту, за яким тiло Шевченка везли з Петербурга до Канева) має глибоке коріння і проводилася протягом багатьох років, але була призупинена у часи радянської влади. Кілька останнiх років цю благородну традицію почали відновлювати. Є показовим те, що «Проща до Тараса» позбавлена політизації та будь–яких спекуляцій на імені геніального поета і є суто громадською добровільною справою. Проте заанонсована раніше цьогорічна акція, приурочена до 150–ліття перепоховання Шевченка, зазнала деяких змін, зокрема не вдалося провести повноцінної програми у Санкт–Петербурзі й Москві.

«Спокута» рецидивіста

«Спокута» рецидивіста

Дивного паломника затримали днями правоохоронці Кременецького райвідділу міліції на Тернопільщині. Отримавши повідомлення від чергового лікаря Почаївської лікарні про те, що туди доправлено 24–річного жителя Почаєва з ножовими пораненнями грудної клітки, вони швидко вийшли на слід злочинця. І добре, що спрацювали оперативно, бо інакше довелося б шукати зловмисника по всій Україні.

Алюмінієві огірки на брезентовім полі

Алюмінієві огірки на брезентовім полі

Днями апеляційний Господарський суд Києва задовольнив позов Генпрокуратури про переведення у державну власність акцій Запорізького алюмінієвого комбінату. «Розірвано договори купівлі–продажу пакета акцій ВАТ «ЗАлК» у кількості 423 514 923 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна, що становить 68,01% статутного фонду товариства», — йдеться у повідомленні прес–служби ГПУ. Доводи Генпрокуратури на користь реприватизації комбінату такі: його власник розірвав угоду щодо рефінансування заборгованості ВАТ «ЗАлК» у сумі 75,5 млн. доларів і цим суттєво порушив майнові інтереси держави.

Наука як свято

Наука як свято

Роботи, хiмiчнi дослiди, iнтелектуальнi iгри, видовищнi науковi шоу — все це можна було вчора побачити в Марiїнському парку столицi. Українсько–французький «науковий пiкнiк» у рамках V Всеукраїнського фестивалю науки зiбрав в одному мiсцi понад пiвсотнi талановитих дiтей, переможцiв олiмпiад, та iноземних винахiдникiв. Французький учений Франсiс Ензель привiз до Києва наочну експозицiю «Усе це хiмiя», що складається з 12 експериментiв, якi допомагають зрозумiти механiзми та принципи деяких хiмiчних процесiв. Зокрема, серед експериментiв француза — воднева батарейка, яка виробляє електрику з водню i кисню, що з’являються в нiй завдяки електролiзу води.

Марш у вишиванках

Марш у вишиванках

Офіційна дата відзначення припадає на понеділок, 23 травня. Саме у цей день Комітет визволення політв’язнів закликає усіх небайдужих громадян пройтися у Києві маршем до Лукянівського СІЗО, де наразі перебувають поетеса Ганна Сінькова та активіст підприємницького майдану Сергій Костаков. Водночас в Івано–Франківську аналогічна акція пройде з вимогою звільнити з–під варти одного з членів ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери Степана Бичека. «Закликаємо українську громаду продовжити боротьбу, поки усі політв’язні не будуть визволені», — йдеться у зверненні Комітету визволення.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Табачник запасається букварями. Російськими

Табачник запасається букварями. Російськими

У Верховній Раді депутати від опозиції знову вимагали відставки міністра освіти і науки Дмитра Табачника. Її ініціатором уже традиційно став депутат В’ячеслав Кириленко, якого підтримали віце–спікер Микола Томенко та інші депутати. Кириленко оприлюднив дані перевірки Генеральної прокуратури України, згідно з якими один мільйон підручників перебуває на «відповідальному зберіганні» на складах, у той час як у школах їх не вистачає! Він також навів приклад очевидного перегину з російськими та українськими букварями. Перших було надруковано на 65 тисяч примірників більше від необхідного, тоді як тираж українських буквариків зменшився на майже 85 відсотків порівняно з минулим роком.

Всі статті рубрики