«Це тест для нації»

19.05.2011
«Це тест для нації»

Віктор Ющенко під час прес–конференції. (Фото з сайту razom.org.ua.)

Лідер «Нашої України», Президент України — 2005—2010 років Віктор Ющенко переконаний, що події у Львові 9 травня були зрежисовані заздалегідь. «Це план, ідеологи якого знаходяться не в Україні, — зазначив Віктор Ющенко журналістам під час «круглого столу», що відбувся в столиці вчора. — Безперечно, влада грала, мала «декількаходовку», яка призвела до того, що День Перемоги у Львові став днем протистояння. Це була найсерйозніша провокація за останні 20 років проти нації».

Ющенко переконаний: радикальна поведінка — і лівих, і правих сил — дуже затребувана, адже «творити антагонізм в Україні — значить ослабляти її». У влади, переконаний лідер «нашоукраїнців», тут далекоглядні розрахунки: схожий сценарій протиставлення вже використовувався в Україні під час виборів 1999 року: «Країну підводять до того, коли на фініші залишається на виборах влада, яку ненавидять, і ліві радикали, яких ще більше ненавидять і бояться. І формується безпрограшний варіант», — каже Віктор Андрійович.

Окрім того, переконаний Ющенко, у Львові реалізовувався план із дискредитації патріотичних українських сил і розколу суспільства: «І це призведе до того, що з кожною такою акцією нам буде все важче і важче у майбутньому організовувати загальноукраїнські акції: хто поставить поруч галичанина і східняка, коли так експлуатується питання 9 травня?»

Одначе лідер «Нашої України» закликає глибше дивитися на проблему подій 9 травня. «Два українці, зведені в протистоянні, — один б’є іншого, — це легкий сюжет, — каже Ющенко. — Так можна чинити з нацією, яка не має належної самооцінки. У Литві такий сценарій не пройде, і в Польщі чи Болгарії — у будь–якій країні, де нація має належну самооцінку. Бо якщо в тебе її немає і ти не розумієш хто ти, що це за день, 9 травня, і що він для тебе може означати, тоді виникає можливість такого сценарію, який був у Львові». Саме тому Ющенко переконаний: події 9 травня у Львові — не причина, а наслідок — «нашого слабкого національного духу, нашої слабкої самоідентифікації, самооцінки». «І доки ми будемо грати чужу політичну партитуру, — ми будемо носити червоні прапори», — зауважує Віктор Андрійович.

Попередній глава держави переконаний: подібні події — це тест для нації. «Зрозуміємо ми це — більше «хороводи» 9 травня і протистояння ніхто не зможе зробити. Не зрозуміємо, не буде належної оцінки місії своєї нації — будуть нами ляльководи керувати й надалі». Водночас Ющенко певен: «Найбільшу потугу для української нації дасть саме солідарність, а протистояння може українців погубити. Наше спасіння — і для Сходу, і для Заходу, — навчитися мислити одними категоріями. І 9 травня мало би відігравати місію примирення».

І дещо несподіваний висновок як для керівника партії: консолідація суспільства не може відбутися під партійними прапорами. «Мені б не хотілося, щоб громадський рух мандрував у партійний сектор, — каже Віктор Ющенко. — Я апелюю до громадянина України». Причому лідер «Нашої України» переконаний: націю може об’єднати саме спільна ідея, а не «сальні інтереси».

 

ЙОГО СПРАВА

«Я к чортовій матері хочу послати цю політику!»

Коментуючи власне призначення на посаду співголови Ради Національного культурно–мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал», Віктор Ющенко запевнив: прийняв цю справу заради розвитку самого музею. «Я ні до кого у найми не наймався і не буду найматися, — запевнив Ющенко. — Я не хочу політично дивитись на цей проект, я к чортовій матері хочу послати цю політику!»

Віктор Андрійович нагадав, що сам є автором ідеї «Мистецького арсеналу», і цей «паннаціональний український проект» задумувався як «музей музеїв в Україні», як Лувр у Франції, Ермітаж у Росії. «Моєю головною метою є те, щоб люди, які виходитимуть з музею, «уже не могли бути хохлами, малоросами», — каже Ющенко.

 

ОПОЗИЦІЙНЕ

Ющенко — проти утисків Луценка й Тимошенко

Що ж до останніх політичних подій в Україні, пов’язаних з опозицією, то Віктор Ющенко дав свою оцінку щодо справ проти Юрія Луценка та Юлії Тимошенко. Лідер «Нашої України», зокрема, не сприймає дії правоохоронних органів щодо утримання під вартою екс–міністра внутрішніх справ. «Я не хочу коментувати зміст самої справи, але я вважаю, що такі запобіжні заходи, які вжиті до Луценка, є неадекватні. Він міг бути на волі, міг співпрацювати зі слідством, давати належні свідчення і співпрацювати з Генеральною прокуратурою та судом», — сказав Ющенко. За його словами, якщо у Генпрокуратури й були підстави для тримання під вартою Луценка, то вона не довела це аргументовано. Окрім того, у «Нашої України» є великі претензії до самого ходу слідства.

Не сприймає Віктор Ющенко також і намагання обмежити право пересування (виїзд за кордон) Юлії Тимошенко. Водночас Ющенко зауважив, що держава має боротися з корупцією — незалежно від калібру політиків.