Ода матерям

13.05.2011
Ода матерям

Ідейний натхненник і головний режисер–постановник проекту Михайло Поплавський з учасниками свята Оксаною Білозір та Василем Зінкевичем.

У Міжнародному центрі культури і мистецтв «Жовтневий палац» 10 травня відбувся концерт Київського національного університету культури і мистецтв «Мамо, вічна і кохана...», приурочений до Міжнародного дня матері.

Уже стало доброю традицією: щороку на День матері ректор Університету культури і мистецтв, народний артист України Михайло Поплавський організовує концерт, присвячений усім матерям країни. Запрошує друзів, колег, які піснями шанують найрідніших і найдорожчих для кожного з нас людей. У концерті, звичайно, беруть участь студенти університету та ще зовсім маленькі виконавці — учасники всеукраїнського телевізійного дитячого конкурсу «Крок до зірок». Ось і цього разу свято було різнобарвним і різноголосим.

 

Зал «Жовтневого палацу» був заповнений ущент, ніде яблуку впасти. На свято прийшли глядачі різних поколінь. У залі були присутні й офіційні особи, представники всіх посольств в Україні, серед них — посол Росії в Україні Михайло Зурабов, посол Вірменії в Україні Андранік Манукян, а також народні депутати та політичні діячі.

Концерт розпочався з чарівної музики Петра Ілліча Чайковського. Театр сучасної хореографії «Сузір’я Аніко» під керівництвом народної артистки України, професора КНУКіМ Аніко Рехвіашвілі виконав композицію «Вальс квітів» і відразу зарядив зал позитивною енергетикою. Слідом на сцену вийшла чи не наймолодша учасниця концерту — лауреатка конкурсу «Крок до зірок» Аделіна Логвиненко. Дівча турботливо, з любов’ю проспівало «Колискову для матусі» — адже неньці теж треба відпочити, добре поспати, щоб бути красивою і здоровою. На вустах у глядачів засяяли щирі усмішки.

Свої привітальні пісні для жінок виконали народні артисти України, викладачі КНУКіМ Анатолій Матвійчук, Алла Попова та переможниця конкурсу «Крок до зірок» Єва Панаріна. А юнаки з гурту «Рвані міхи» Університету культури віртуозно зіграли на акордеонах «Лібертанго».

Гучними оплесками глядачі зустріли натхненника свята, головного режисера — постановника концерту Михайла Поплавського. Коли ж пролунали перші акорди славетної пісні «Росте черешня в мами на городі», у багатьох на очах забриніли сльози. До того ж на екрані в глибині сцени показували відеокадри про Меланію Григорівну Поплавську, яка живе у селі Мечиславка Ульяновського району на Кіровоградщині. З останнім акордом пісні Михайло Михайлович став на коліна... Потім він виконав пісню «Батько», присвячену своєму батькові та всім батькам, котрі щодня навчають та благословляють своїх дітей «на щасливу путь...».

Дзвінкоголосий Іван Попович згадав про «Карпатський край», де минули його дитячі роки. Іво Бобул заспівав про «Любов крізь літа».

Овації викликала пісня Павла Зіброва «Женщина любимая». Зібров, як завжди, був щедрий на компліменти. «Щоб усі жінки були бажаними, коханими, нехай усміхається вам доля!» — промовив він. Останній куплет зал співав уже разом iз Павлом.

Потішили своїм виступом також лауреати конкурсу «Крок до зірок» — дитячі хореографічні колективи «Каприз» з міста Київ та «Оазис» з міста Херсон.

Незрівнянна Алла Кудлай у чудовій весняній сукні з вінком на голові виконала пісню «Додому». Чарівна Оксана Білозір заспівала славнозвісну «Україночку». «Все божество жіночої суті оспівано сьогодні на цій сцені. Не шкодуйте своїх почуттів!» — резюмувала артистка. Корифей української пісні Василь Зінкевич виконав «Марічку» та «Новий день над Україною».

Михайло Поплавський вийшов на сцену вдруге у барвистій вишиванці. І пролунали пісні, що вже давно стали класикою вітчизняної естради : «Край», «Смерека», «Червона рута». Разом з учасниками проекту «Крок до зірок» співаючий ректор виконав пісню «Хай завжди буде сонце». У руках дітлахи тримали соняшники, ромашки, різнокольорові кульки.

Наостанок Михайло Поплавський заспівав «Оду матері». Слова цієї пісні сповнені глибокого змісту та безмежної любові до матері:

Нехай святиться нині й повсякчас

Святе ім’я твоє благословенне,

Матусю, мамо, що зростила нас,

Ясна і світла, рідна наша нене...

На поклін вийшли всі учасники концерту. Зал підвівся. Кілька хвилин не вщухали гучні оплески, сцена потопала в морі квітів. Завершуючи виступ, Михайло Поплавський сказав: «Дякую всім матерям за любов та ніжність, бажаю кожному пізнати материнську ласку та турботу. Шануйте, не забувайте та частіше відвідуйте батьків, бо кожен ваш візит продовжує їхнє життя».

Глядачі розходилися з теплом у душі та гарним настроєм. На багатьох удома чекали мами — найрідніші і найдорожчі. Саме такі почуття залишилися після грандіозного, а головне, щирого святкового концерту.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>