Бо в коваля серце тепле

Бо в коваля серце тепле

Традиційно — вже вдев’яте — найбільший у Східній Європі фестиваль ковальського мистецтва відбувся під час святкування дня Івано–Франківська за тра­диційно дощової (цьогоріч ще й дуже холодної) погоди. Проте примхи небесної канцелярії не завадили ковалям із понад двадцяти країн світу продемонструвати на майдані Шептицького, який упродовж трьох вихідних днів перетворився на велику кузню, свій високий клас, а численним глядачам, серед яких було й чимало туристів, — його оцінити. Майстри грілися, махаючи молотами, поціновувачі ж їхнього таланту знаходили блаженне тепло біля горнів із розпеченим вугіллям.

Пуп Батькiвщини — у Шполi

Пуп Батькiвщини — у Шполi

Якщо хочете постояти в центрі України, то вам треба приїхати на Черкащину, в місто Шпола. Там, на повороті до села Мар’янівка, на трасі Сміла—Шпола нині встановили новий архітектурний монумент географічного центру України (автор проекту — черкаський архітектор Анатолій Петренко).

Гілка життя

Гілка життя

Відвідувачі музейного комплексу «Запорізький Дуб» знову дивуються тому, як бореться за життя 700–річне дерево–ветеран на Верхній Хортиці. Як і минулого року, зеленим листям вкрилася єдина «жива» гілка дуба, втім у зв’язку з холодною весною — днів на десять пізніше.

«Живий» пам’ятник генію

«Живий» пам’ятник генію

Днями на околиці села Михайлики Шишацького району старшокласники місцевої школи та активісти полтавської асоціації «Громадянське суспільство» посадили 47 дубків. Адже саме стільки літ земного буття було відміряно геніальному поету Тарасовi Шевченку. Готуючись до визначного ювілею — 200–річчя від дня його народження, — у Михайликах вирішили започаткувати Шевченкову діброву. Крім дубків, ентузіасти висадили й кущі досить рідкісних для цього краю рослин, які стануть своєрідною «облямівкою» діброви. Як повідомив власкору «УМ» один з організаторів згаданого дійства, тамтешній сільський голова Михайло Михайлик, невдовзі тут встановлять пам’ятний знак з умовним «паспортом» діброви. Вона, до речі, розташована посеред десятигектарного дендропарку, який зараз активно оновлюють і впорядковують.

Всі статті рубрики