Бо в коваля серце тепле

11.05.2011
Бо в коваля серце тепле

Біля горна всім тепло. (Фото автора.)

Традиційно — вже вдев’яте — найбільший у Східній Європі фестиваль ковальського мистецтва відбувся під час святкування дня Івано–Франківська за тра­диційно дощової (цьогоріч ще й дуже холодної) погоди. Проте примхи небесної канцелярії не завадили ковалям із понад двадцяти країн світу продемонструвати на майдані Шептицького, який упродовж трьох вихідних днів перетворився на велику кузню, свій високий клас, а численним глядачам, серед яких було й чимало туристів, — його оцінити. Майстри грілися, махаючи молотами, поціновувачі ж їхнього таланту знаходили блаженне тепло біля горнів із розпеченим вугіллям.

Із–поміж ковальської братії вирізнявся елегантний, із зовнішністю цигана–аристократа, молодий іноземець, віртуозні рухи якого захопили багатьох глядачів, представниць прекрасної статі зокрема. Та, як з’ясувалося, імпозантний молотобоєць — зовсім не ром, а корінний мешканець розташованого на півдні Франції міста Монпельє, центру департаменту Еро. «В Івано–Франківську я лише вдруге, та неймовірно полюбив це чудове місто і дуже гостинних людей, — зізнався «УМ» Фаб’єн Монесі. — Радий буду приїхати сюди знову, аби поспілкуватися з колегами та викувати ще якийсь елемент для майбутніх композицій».

Торік Фаб’єн разом із різномовними друзями виготовляв деталі для традиційного кованого подарунку Івано–Франківську. Згодом їх поєднали в оригінальну залізну композицію «Круговерть ковальських міст» і щойно встановили на прилеглій до майдану Шептицького вулиці Низовій. «Дивовижні металеві вироби — це родзинки нашого міста, — відзначив при відкритті «Круговерті» мер обласного центру Прикарпаття Віктор Анушкевичус. — Ця карусель — цікава річ, на якій можна покатати своїх друзів, сестер, та й покататися самому. Це може бути місцем фотосесій та зустрічей. Дякуємо ковалям за натхненну працю».

До травня наступного року, коли Івано–Франківськ святкуватиме свій 350–річний ювілей, ковалі готують черговий подарунок — грандіозну Тріумфальну арку, якої немає в жодному місті світу.