Донецьк: свято зі сльозами на очах і «швидкою»

11.05.2011

У Донецьку 9 травня також не обійшлося без провокацій, хоча вони були і не такими масштабними, як, скажімо, у Львові. Напередодні святкових заходів у шахтарській столиці невідомі намагалися «доповнити» пам’ятники героям Другої світової забороненими «письменами». «Люди, якщо їх можна назвати людьми, намагалися зіпсувати нам свято написанням різних непотрібних слів на пам’ятках. Вони затримані. Зараз перебувають у відділках міліції», — повідомив мер Донецька Олександр Лук’янченко.

У неділю травня в інтернеті з’явився відеоролик, у якому невідомий у масці спочатку витер ноги об прапор Перемоги, а потім демонстративно його спалив. «Дійство» відбувалося на лівому березі Кальміуського водосховища, якраз навпроти меморіального комплексу «Твоїм визволителям, Донбасе!»

Саме святкове дійство відбулося біля того ж таки монумента. Вранці 9 травня тут зібралося понад 10 тисяч осіб — ветерани війни й армії, представники влади, курсанти військового училища, школярі, городяни з дітьми. Ветерани війни та збройних сил пройшли урочистою ходою по центральній алеї скверу, де їх палко вітали школярі, яким з цього приводу видали червоні пілотки та пов’язали піонерські галстуки.

Поки продовжувався мітинг, чотирьом ветеранам стало зле. Багатьом більше години довелося спостерігати дійство навстоячки, бо не вистачило на всіх стільців. Одному довелося викликати карету швидкої допомоги.

Під час покладання квітів до монументу кілька чоловіків у формі військо–десантних сил кинули на сходинки та розтоптали червоно–чорний прапор ОУН–УПА, по якому, як по Бродвею, йшли й інші учасники дійства. Потім розірваний двоколір прив’язали до «джипа» й повезли на Савур–могилу, щоб, за словами учасників цієї акції, спалити там «фашистскую нечисть».

Загалом у Донецьку над адміністративними будинками майоріли державні прапори, лише біля меморіалу поруч із національним жовто–синім стягом було піднято червоний прапор Перемоги.