Мордобій до перемоги

Мордобій до перемоги

Львівська влада та місцева міліція досі не оприлюднили антикризового сценарію щодо можливих масових заворушень 9 Травня. Як уже писала «УМ», кримська партія з промовистою назвою «Русскоє єдiнство» планує пройтися урочистою ходою центром Львова до Пагорба слави, щоб покласти там квіти, вшанувавши полеглих у ІІ світовій війні. І їх готується активно зустріти небайдужа львівська громада. Та нарешті пробудилася судова гілка влади. Львівський окружний адміністративний суд, зреагувавши на позов низки патріотичних партій про заборону маршу, відхилив клопотання «Русского єдiнства» про перенесення розгляду цієї справи на 7 травня. Коли верстався цей номер «УМ», рішення суду ще не було виголошено.

Прапор без бою

Прапор без бою

Що то за знамено, копії якого зобов’язала вивішувати Верховна Рада? «Коли кажуть, що то «бойовий» прапор, — це свідома неправда», — запевняє вчений Інституту етнонацiональних дослiджень НАНУ, знаний дослідник тоталітарних режимів доктор Владислав Гриневич. Адже то було одне з дев’яти полотнищ, виготовлених спеціально для вивішення над Рейхстагом (до Третьої ударної армії, яка штурмувала Берлін, входило дев’ять дивізій). Коли Рейхстаг узяли, сержантам Михайлу Єгорову і Мелитону Кантарії, які не брали участі у штурмі, наказали встановити прапор. Але ті повернулися: мовляв, «там темно, а ми без ліхтарика». Тому вдруге з ними відрядили кремезного політрука, українця Олексія Береста. Це було в ніч на 1 травня. Утім на той час кілька прапорів уже майоріло над Рейхстагом. Скажімо, значно раніше свій прапор вивісила група капітана Володимира Макова із 171–ї стрілецької дивізії...

Бiлий халат, чорний язик

Бiлий халат, чорний язик

Головний лікар міста Калуша й заступник Калуського міського голови Віталіна Радецька на нараді працівників охорони здоров’я, не добираючи слів, розповіла все, що думає про медиків та галичан узагалі. «Вы — генетически недоразвитый регион, цыгане вы немытые и нечесаные... Мне говорили, что в этом регионе была зона, теперь понятно, откуда такие гены..., вы разбиваете себе лбы, когда бьете поклоны в церкви, а ничего в душе святого у вас нет... Пишите заявления об увольнении, всех уволю, уволю за саботаж руководителей любого уровня», — сказала Радецька.

Про Чорнобиль по–італійськи

Про Чорнобиль по–італійськи

У середу літературознавець, публіцист Оксана Пахльовська презентувала книжку «Зоря на ім’я Полин: Згадуючи Чорнобиль», яка вийшла днями в італійському видавництві «Віелла».

Пані Оксана, що живе в Римі і викладає в університеті «Ла Сап’єнца», давно і добровільно взяла на себе обов’язок представляти Україну в світі, її зусиллями в Італії організовуються міжнародні конференції, вона друкує статті про Україну в наукових часописах, співпрацює з престижним Інститутом студій суспільної та релігійної історії в місті Віченца, на базі якого вже відбулося кілька наукових конференцій, присвячених українській проблематиці.

«Мажори» покалічили олімпійця

«Мажори» покалічили олімпійця

Інцидент, який обговорює сьогодні чи не весь Тернопіль, стався ще під час Великодніх свят біля одного з головних храмів міста. Все почалося з того, що пішохідною зоною раптом почали на неприпустимій швидкості «літати» туди–сюди дві іномарки. В цей час містом прогулювалось двоє відомих спортсменів — плавець–олімпієць Олександр Волинець та призер юніорського чемпіонату світу з біатлону Олександр Починок. Останній зробив водіям–хуліганам зауваження, у відповідь на що ті спочатку нахамили (при цьому вони не приховували, що впізнали відомого спортсмена), відтак полізли в бійку. До слова, за інформацією з неофіційних джерел, це були двоє «мажорів» — сини відомого бізнесмена, близького до «провладної» партії.

Луценко хоче на підписку

Луценко хоче на підписку

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова звернулася до Генпрокурора Віктора Пшонки щодо зміни екс–главі МВС Юрію Луценку міри запобіжного заходу: з утримання під вартою на підписку про невиїзд. Днями омбудсман учергове відвідала Луценка у столичному СІЗО №13, тож переконана, що наразі немає перешкод для звільнення лідера «Народної самооборони». Принаймні до суду. На думку пані Карпачової, підстави, за якими суд подовжив арешт колишнього урядовця, можуть зняти його адвокати.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики