Перемога під чужим стягом

27.04.2011
Перемога під чужим стягом

«Я навіть не знаю, про який закон ви говорите», — у прес–службі одразу двох обласних адміністрацій, східної та західної, аж до вчора нічогісінько не чули про четвергову ухвалу Верховної Ради щодо вивішування прапора Перемоги. Це в парламенті та інтернет–просторі точаться словесні баталії з приводу «прикрашання» України червоними прапорами. Глибинка ж живе іншими турботами.

 

«Губернатор» проти, але...

Закон, ухвалений парламентом ввечері 21 квітня, передбачає «офіційний підйом» копій прапора Перемоги поряд із Державним прапором у дні, пов’язані з вшануванням подій Другої світової війни. Термін «офіційний» означає, що рішення ВР мусять виконати всі органи державної влади.

У багатьох владних структурах уперше почули про цей закон від кореспондента «УМ». Але в деяких адміністраціях уже готуються до свята (чи до клопотів?).

«Поки що в нас нема такого прапора, — повідомила «УМ» начальник відділу внутріш­ньої політики Чернівецької обладміністрації Ганна Мальона. — До 9 травня він буде — ми його вивісимо. Якщо є закон — його треба виконувати». Водночас пані Ганна наголосила, що остаточного рішення ще нема.

У Львівській обласній адміністрації чекають, поки закон підпише Президент. Як розповіли «УМ», «губернатор» області Михайло Цимбалюк не є прихильником ідеї з радянськими прапорами. «Михайло Михайлович проти того, щоб вивішувати у Львові червоні прапори. Будемо чекати підпису Президента — тоді вирішимо. «Губернатор» — це намісник глави держави, він мусить виконувати його волю», — заявили «УМ» у прес–службі.

Відзначимо, що Львівська міська рада, де більшість — націоналістична, ухвалила рішення, яким заборонила вивішувати в місті радянські прапори, при цьому наклала табу й на нацистську символіку. Панові Цимбалюку, можливо, найважче в цій ситуації. На День Перемоги до Львова готуються прибути симпатики Компартії та Радянського Союзу, а патріотичні та націоналістичні кола готуються до відсічі.

У Волинській адміністрації переводять стрілки на обласну раду. «Облрада є власником будівлі, де міститься ОДА, — їй визначатися», — сказали «УМ» у прес–службі облдержадміністрації. Депутатська більшість у раді контролюється «регіоналами», тож їхня позиція передбачувана. На прю з обласними депутатами підуть місцеві колеги, бо ж Луцька міськрада заборонила вивішувати в місті червоні знамена.

Провокація розколу

Народний депутат від «Нашої України» Андрій Парубій вважає, що, закликаючи до вивішування прапора Перемоги, влада провокує поділ суспільства. «Це реалізація зовнішнього сценарію, спрямованого на розкол держави, на конфлікт між українцями, — зазначив у коментарі «УМ» «нашоукраїнець». — Ця ідея призведе до сутичок, які, зрештою, і є на руку владі».

Парубій переконаний, що за ідеєю з прапором стоїть аж ніяк не шана до ветеранів, а політика. «Це чиста маніпулятивна технологія. На цьому прапорі зображено серп і молот. Нам кажуть про прапор полку, а насправді там зображено, зокрема, й комуністичну символіку. Я нагадаю, що комуністичні символи заборонені українським законодавством: раніше ухвалювалися рішення про демонтування радянської символіки. Комуністична система визначена судом як така, яка призвела до смерті мільйонів українців. Отже, це ще й глумління над тими, хто загинув від комуністичного режиму», — обурюється нардеп. Парубій додає: якби влада хотіла вшанувати ветеранів — мала б зосередитися на матеріальній та соціальній складових.

Із висновками Парубія згоден голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів Ігор Юхновський, у минулому — воїн Червоної армії. «Мені дуже жаль, що у Верховній Раді є такі крикуни, які вносять явно провокативні пропозиції, це підхоплюється комуністами — і парламент це «штампує», — каже колишній народний депутат, екс–керівник Інституту національної пам’яті. — Мені шкода, що Рада це робить. Це таке діло, що ніхто не заперечує проти цього (вшанування Перемоги), бо внесок України в перемогу над фашизмом — величезний. Україна може гордитися синами й доньками, які полягли у боротьбі проти фашизму». Водночас Юхновського обурюють спроби маніпулювати подіями Другої світової. «Вважаючи, що українському суспільству потрібна консолідація, я вважаю, що не слід вивішувати ці прапори. Якщо хтось би вивісив — то хай би вивісив. Хтось міг би й іншого прапора підійняти. Головне, щоб був Державний... А приймати зобов’язуючу постанову — це дарма», — підсумовує ветеран Юхновський.

 

ПОЗИЦІЇ

Бар’єр від комуністів

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Головатий вважає, що Комуністичну партію, яка відповідальна за злочини радянських вождів, треба взагалi оголосити поза законом. «Компартію потрібно забороняти юридично, в судовому порядку. Якщо на цей момент немає політичної волі, то треба зробити такі умови, щоб КПУ ніколи більше в парламенті не була», — заявив Головатий. На його думку, заради цієї мети можна підвищити і виборчий бар’єр для проходження до ВР. «Це злочинна організація, яка не розірвала свій легітимний зв’язок iз злочинною КПРС і несе відповідальність за всі злочини, вчинені компартією Сталіна, Хрущова, Брежнєва. Вона мусить зійти з політичної сцени України», — вважає Головатий.

До речі, він був одним із небагатьох «регiоналiв», хто не підтримав проект про вивішування Прапорів Перемоги. Загалом за червоний прапор проголосувало 260 народних депутатiв.