Лілія — щасливе ім’я для дизайнера

22.04.2011
Лілія — щасливе ім’я для дизайнера

Режисурою і оформленням церемонії займалася компанія Віталія Улицького USP Creative&Events.

Позавчора ввечері в Національній опері України відбулася церемонія вручення Української премії в галузі моди Best Fashion Awards.

Дрес–код заходу Creative black tie означав, що жінки мають бути у вечірніх сукнях у діл або коктейльних, а чоловіки до строгого смокінгу можуть додати модну новинку. Такі події стимулюють індустрію моди. Тож luxury — салони краси в середу були заповнені, в ювелірних магазинах шукали новинки, походи по київських бутіках і шоу–румах дизайнерів носили не стільки екскурсійний, як прикладний характер. Паралельно «тусувалися» орендовані смокінги і позичені клатчі. Гра в моду по кишені не всім, хто її любить. Подібна церемонія передбачає, що модним має бути все — від постановки і ведучих до людей, які вручають ці премії. Персони з червоними квадратиками запрошень під шампанське і класичну музику обмінювалися такими прискіпливими поглядами, ніби кульові блискавки літали по фойє Національної опери.

Найбільше номінацій цього року від 29 експертів премії отримала Олена Буреніна — три, але не стала ні відкриттям року, ні найкращим дизайнером аксесуарів, ні найкращим фешн–постановником. Буреніна — яскравий дизайнер, творчий, фантазійний, але не кожного сезону дизайнеру вдаються такі цілісні і вибухові колекції, як дві останні. Шкода, що якраз ці і не відзначені.

У номінації «Відкриття року» «штовхалися» перспективні новачки Анна Октябрь і Марія Бех, які показали всього по дві колекції, досвідченіші Наталя Каменська\Олеся Кононова, Олена Буреніна і Артем Климчук, котрий останню свою колекцію показав у рамках Ukrаinian Fashion Week, але в концепт–сторі Atelier,1. Згідно з гендерним принципом, переміг Артем, чиї декадентські сукні, розшиті бісером, стеклярусом, пір’ям, полюбили не тільки глянцеві журнали (на сленгу модних журналів, вони — editorial), а й клієнтки.

Премію за найкращу fashion–постановку отримав той, хто і мав її отримати — Олексій Залевський, для якого Ukrainian Fashion Week не стільки привід пошити нову колекцію, як майданчик для грандіозних шоу. У показах Залевського прилітають інопланетяни, Адам і Єва розкидають апельсини, сумують французькі льотчики, панянки в золотих сукнях вигулюють по подіуму величезних догів. Він завжди намагається струснути публіку епатажним шоу, в яке вкладає теми глобальні — інколи вічні, інколи актуальні. Ця премія Залевському — фактично за внесок у розвиток української моди, тому що він робить такі шоу двічі на рік майже 15 років поспіль, а крім того ставить покази іншим дизайнерам, різні дефіле для Ukrainian Fashion Week. Ні показ колекції у заміському особняку Ольги Громової, ні зворушливий мінімалізм Возіанова з повітряними кулями, які в фіналі вилітали із сукні моделі, ні оригінальний стайлінг Літковської і Буреніної, цього разу не перебили враження експертів про шоу Залевського.

За два роки існування премії в неї вже є стабільні фаворити: Віктор Анісімов удруге переміг у номінації «Найкращий дизайнер чоловічого одягу», а Ірина Каравай — вдруге найкращий дизайнер аксесуарів. Як на мене, абсолютно правильна арифметика. На сценарні жарти, озвучені ведучими Юрієм Горбуновим, Кароліною Ашіон і Василісою Фроловою, зал реагував мляво, а на приколи Віктора Анісімова — щиро. На письмі вони втрачають не тільки гумор, а й сенс. Виходить чоловік середніх років і каже: «Ми приїхали із Донецька». Публіка вже регоче. «Це ви тут у Києві живете, а ми двічі на рік у столицю приїжджаємо — уже свято». Тему продовжив Горбунов: «Деякі ваші тут частіше бувають».

Найбільша інтрига в цій премії, так би мовити, головний «Оскар», захована в номінації «Кращий дизайнер жіночого одягу». На це звання–2011 претендували лауреатка минулорічної BFA Лілія Пустовіт, дебютант UFW Федір Возіанов і дві номінантки минулого року — Ірина Каравай та Лілія Літковська. З другої спроби перемогу здобула Лілія Літковська, яку журналісти охрестили «українською Вів’єн Вествуд». Її одяг дуже комфортний для самовираження і альтернативної елегантності. Ілюстрацією цієї тези була її власна сукня з рваними, необробленими краями.

Приз «За внесок у розвиток української моди» отримала голова оргкомітету UFW Ірина Данилевська, яка, власне, премію Best Fashion Awards спільно з мережею ресторанів «Козирна карта» придумала й організувала. Крім красивої кришталевої статуетки, Данилевська отримала ювелірну прикрасу із діамантами у вигляді вишивки хрестиком. Олена Пінчук, яка вручала премію, так і не вивчила за рік правила наголосу в слові «украинский», назвала Данилевську «мамою української моди», а Світлана Лобода, що вперше вийшла «у світ» після народження доньки, зізнавалася в любові організаторці UFW.

«Кола на воді» у вигляді обмивання кісток, пліткування і незгода з кандидатурами переможців почалися одразу після церемонії. Нормальний фітбек.

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>