Хоч дороги відремонтували...

19.04.2011

Коли минулого року відзначали 80–річний ювілей Павла Поповича, двічі Героя Радянського Союзу та першого українського космонавта, урочистості пройшли скромно, а в адміністрації Президента «круглу» дату, здається, взагалі не помітили. Інша річ — 90–річчя льотчика–космонавта, двічі Героя Радянського Союзу Георгія Берегового, який, як відомо, зіграв важливу роль у долі Віктора Януковича. Саме Береговий посприяв зняттю судимостей своєму амбітному землякові та надавав йому рекомендацію до вступу в КПРС. Тож у його рідному Єнакієвому до ювілею почали готуватися давно — коли вийшов Указ Президента України. На підготовку до святкування було виділено кругленьку суму з бюджету, з якої левова частка пішла на наведення «марафету». Зокрема, в місті прибирали сміття, ховали за європарканами єнакіївські злиденні реалії, латали дороги. Найбільше пощастило вулиці Берегового, на якій дорожники поклали новий асфальт.

 

У суботу, в день проведення заходу, в Єнакієвому Віктор Янукович узяв участь у заупокійній літії за льотчиком–космонавтом Георгієм Береговим, що відбулася у храмі Святого Георгія Побідоносця. По завершенні служби Президент подарував храму Євангеліє. «Ця людина зробила багато добрих справ людям і зіграла велику роль у житті Єнакієвого. Сьогодні ми будемо говорити про Георгія Берегового як про живого, — сказав Президент Янукович, виступаючи після служби Божої. — Наступні успіхи України в освоєнні та дослідженні космосу стануть кращою даниною пам’яті нашому славному землякові».

На Батьківщину Георгія Берегового прибули його родичі з Москви: брат — Михайло Тимофійович, діти — Людмила та Віктор, онуки. У святкових заходах також узяли участь відомі льотчики–космонавти Олексій Леонов, Олександр Волков, Сергій Волков, Леонід Каденюк, президент Аерокосмічного товариства України Віталій Жолобов. Під час урочистостей Віктор Янукович нагородив їх «Орденами за заслуги» різних ступенів, а директору музею Г. Берегового Ірині Зорі вручив «Орден княгині Ольги» III ступеня. Наостанок Президент подивився концерт, присвячений 90–річчю свого видатного земляка.

Під час заходів було вжито нечуваних заходів безпеки. Це на собі відчули 35 журналістів, які супроводжували Президента під час його поїздки Донеччиною. Вони змушені були годину чекати в автобусі на узбіччі, поки ДАІ відкриє трасу на Донецьк. Як з’ясувалося, у цей час Президент Янукович обідав у ресторані «Кристал» і місцеві правоохоронці, аби не завадити апетиту глави держави, повністю перекрили рух по трасі. До речі, як повідомили «Донецькі вісті», у цьому ресторані напередодні візиту всю ніч міняли ковролін.

Жертвами «візиту Президента» стали й учасники святкових зборів, приурочених закладці Міжнародного політехнічного музею «Український техноленд». За словами голови благодійного фонду «Пальма Мерцалова» Антона Скиби, автобус, у якому перебували представники організацій—засновників «Техноленду», серед них і представники академій наук iз восьми країн світу, міліція утримувала понад 40 хвилин. «Потім міліціонери вибачились і відпустили автобус», — сказав пан Скиба.

 

P.S. У серпні виповниться 70 років космонавту Леоніду Кизиму — теж двічі Герою, уродженцю Донеччини, до речі. А наступного року — 75 Віталію Жолобову. Чи помітять ці «круглі» дати на Банковій? Чомусь дуже беруть сумніви...

 

ДО РЕЧІ

Готувалася до зустрічі високого земляка і опозиція. Так, місцевий осередок «Батьківщини» приготував президентові 10–кілограмового гарбуза (вирощеного на городі в одного із партійців), який у день відвідин мали вручити Януковичу як «непроханому свату». Проте місцева влада заборонила встановити намет партії на шляху слідування кортежу Президента.