«Драйв» від «Меланхолії»

«Драйв» від «Меланхолії»

До основної конкурсної програми 64–го Каннського кінофестивалю, який триватиме з 11 по 22 травня, потрапило 19 фільмів. Офіційну програму фестивалю було оголошено вчора на спеціальній прес–конференції в Парижі. Як повідомляє агенція «Франс пресс», за Золоту пальмову гілку цього року змагатимуться такі стрічки:

Убив себе, щоб залишитись біля «Фукусіми»

Убив себе, щоб залишитись біля «Фукусіми»

Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердила, що ситуація на пошко­дженій японській АЕС «Фукусіма–1» і надалі залишається серйозною. Імовірно, ця катастрофа матиме значний вплив на довкілля та здоров’я людей. Рівень ризику підвищено після останніх замірів радіоактивного витоку, хоча японці і стверджують, що на цей час з АЕС у навколишнє середовище потрапила лише десята частина від тієї кількості небезпечних радіоактивних матеріалів, які «вирвалися» 1986 року з Чорнобильської АЕС. Попри це, уряд Японії ухвалив рішення про розширення захисної зони навколо «Фукусіми–1» з 20 до 40 кілометрів. Фахівці вже відкачали 200 з 500 тонн високозараженої радіоактивної води, яка стоїть у реакторних приміщеннях станції, та охоло­джують паливні стержні.

«Ящик» виходить із тіні

«Ящик» виходить із тіні

Парламент Грузії після кількох місяців гарячих дебатів у третьому й остаточному читанні ухвалив «Закон про мовлення», головною новацією якого є заборона на володіння радіо– і телеканалами країни компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, очікується, що новий закон допоможе вирішити одне з найбільш гострих питань у галузі національного мовлення та змусить радіостанції й телекомпанії розкрити громадськості інформацію не лише про їхніх власників, а й про джерела фінансування.

Увесь королівський флот…

Увесь королівський флот…

Британія готується не лише до весілля принца Уїльяма, а й до урочистого відзначення «діамантового ювілею» (60–ї річниці перебування на троні) королеви Єлизавети ІІ. Щоправда, чекати його ще довго — кругла дата припадає на 3 червня 2012 року. Але краще підготуватися заздалегідь, тому британська преса вже активно «обсмоктує» подробиці майбутнього святкування. Зокрема, грандіозний річковий парад, який обіцяють організувати з цього приводу. Річкою Темзою в Лондоні урочисто пропливе тисяча кораблів та інших плавзасобів. Це найбільше шоу, яке відбуватиметься на Темзі за останні 350 років.

«У мінському метро підірвали Білорусь»

«У мінському метро підірвали Білорусь»

Сергій Висоцький, керівник опозиційної Білоруської партії свободи, про вибух у мінському метро дізнався в Києві — сюди він у справах приїхав за день до трагічних подій на батьківщині. «Моє перебування в Україні фактично врятувало мене від арешту», — вважає опозиціонер. І прогнозує: тепер, після теракту в мінському метрополітені, «під шумок» прокотиться хвиля затримань незручних владі людей — уже це проходили.

Із Сергієм ми розмовляємо в порожньому київському кафе, і мій співрозмовник зауважує: у Мінську так із журналістом не поспілкуєшся. Інтерв’ю для преси білоруські опозиціонери дають у квартирах, на вулиці чи в машині. Бо у мінській кав’ярні за сусіднім столиком обов’язково хтось мовчки сидітиме й фіксуватиме розмову. «Одразу даєш інтерв’ю для преси і КДБ», — сміється Сергій. Висоцький принципово говорить білоруською, а на лацкані піджака носить знак своєї партії із зображенням лева. «Це на противагу російським двоголовим орлам», — жартує. Про слід тих «пернатих» у мінському метро, версії теракту, кволу й відгодовану білоруську опозицію, репресії та національно–визвольну боротьбу Білорусі Сергій Висоцький розповів «Україні молодій».

Всі статті рубрики