Сталін неможливий у принципі

14.04.2011

Учора в Запоріжжі почалося перше судове засідання проти дев’ятьох націонал–патріотів, яких обвинувачують у пошко­дженні статуї Йосипа Сталiна.

Перше клопотання, яке подали на розгляд Феміди адвокати ув’язнених членів ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери, стосувалося відводу слідчих працівників прокуратури. Їхні підзахисні вважають прокурора Андрія Кметя «політично заангажованим i упередженим» у даній справі. Та суд відхилив клопотання, навіть не розглянувши його.

Відтак черга дійшла до другого клопотання, у якому вже депутати від «Нашої України» Андрій Парубій, Лілія Григорович та Зіновій Шкутяк просили випустити «тризубівців» на поруки народним обранцям. «Першого разу суд відхилив моє прохання про взяття на поруки, мотивуючи рішення тим, що аналогічну відповідальність за випущених на волю хлопців мають узяти на себе більше народних депутатів. Тому нині я особисто присутній під час розгляду справи, а також привіз у Запорiжжя відповідні заяви і від своїх колег по парламенту», — розповів «УМ» НУНСівець Андрій Парубій.

По обiдi Феміда оголосила двогодинну перерву для ухвалення рішення щодо клопотань нардепів. І старання «нашоукраїнців» виявилися немарними. «Перемога! Суд змінив міру запобіжного заходу і задовольнив клопотання нардепів! Хлопці на волі!!!» — із радістю повідомив Парубій надвечір.

Водночас партія «Наша Україна» оголосила вимогу розглянути справу про знищення пам’ятника Сталіну по суті. «Суть цієї справи не у пошкодженні незаконно встановленого майна, а в тому, чи вважає українська правоохоронна система та влада загалом можливим встановлення в Україні пам’ятників катам українського народу», йдеться в заявi «НУ».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Волинь проти сталіністів

Волинський окружний адміністративний суд своєю постановою заборонив луцькій міській молодіжній громадській організації ЛКСМУ «Відродження» та ВГО «Антифашистський комітет України» встановлювати на Театральному майдані обласного центру агітаційні пости для збирання добровільних внесків на новий пам’ятник Сталіну в Запоріжжі.