Півмільйона за накази Шухевича

Півмільйона за накази Шухевича

Невідомі продавці виставили на інтернет–аукціон 3,5 тисячі сторінок документів про Українську Повстанську Армію. За шість наказів головнокомандувача Романа Шухевича, звіти про діяльність організації тощо анонімні продавці правлять 500 тисяч гривень. Поки держава жодним чином не відреагувала на цей кричущий факт. За словами директора львівського Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, папери потрапили до рук «чорних археологів», які проводили розкопки у пошуках артефактів часів Другої світової війни. І в цивілізованих країнах саме влада і правоохоронці мали б першими відреагувати на «пропозицію» продавців: «Архів містить як знані, так і досі не опубліковані відомості. Чогось принципово нового в них немає, втім у питанні діяльності УПА для істориків є важливим кожен збережений iз тих часів документ», — наголошує директор музею.

Під символом Воскресіння

Під символом Воскресіння

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Напередодні найбільшого для православних свята в столичному Українському домі відкрився Третій всеукраїнський благодійний Великодній ярмарок. А найурочистішим моментом відкриття стала акція «Великдень. Традиції регіонів єднають Україну». У рамках цього заходу відомі українські політики, зокрема, перший Президент Леонід Кравчук, зірки шоу–бізнесу, спортсмени разом зі студентами провідних мистецьких вишів, школярами та гостями заходу розмалювали 26 метрових писанок. Кожна з них демонструє неповторний колорит та культурне багатство різних регіонів нашої держави. «Я вдячний за організацію ярмарку, який ще раз нагадує, що скоро Великдень. Сьогодні писанка в центрі уваги. Розпис яйця — це давня християнська традиція. Саме в ньому — вся сила життя, його безсмертя», — сказав Леонід Кравчук.

Віднайдені могили

Віднайдені могили

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Німецьке об’єднання «Саксонські меморіали в пам’ять жертвам політичного терору» передало Службі безпеки електронну базу даних про 150 тисяч радянських військовополонених часів Другої світової війни, вихідців з України. Це не перший такий акт доброї волі — у вересні 2009 року СБУ вже отримала відомості про долю 60 тисяч військовополонених. «Доля українців у Німеччині є однією з найсумніших сторінок нашої історії. Тому Німеччина відчуває особливе зобов’язання звернути увагу на ці сторінки минулого. Важливо, що ті, кого це стосується, можуть довідатися про долю загиблих від диктатури та свавілля», — наголосив на церемонії передачі цифрового архіву Надзвичайний і Повноважний посол ФРН в Україні Ганс–Юрген Гаймзьот.

Тризуб Бандери повернувся в Україну

Тризуб Бандери повернувся в Україну

Історичні реліквії — дерев’яний тризуб, який належав лідерові ОУН Степану Бандері, та перстень–печатку владики Петра Колісника, якою він користувався як керівник Спілки визволення України, — передав голові Івано–Франківської обласної державної адміністрації Михайлу Вишиванюку настоятель Української автокефальної церкви святої Покрови з Чикаго отець Іван Боярчук. Унікальну спадщину старожитностей, в якій чимало іменних подарунків від провідника ОУН, отець свого часу отримав від самого владики Петра.

Гардемарине, читай!

Гардемарине, читай!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Як правило, книжка супрово­джує нас у поїздці на морське узбережжя як об’єкт розваги й релаксації. З акцією організації Спілки української молоді (СУМ) в Україні подорож книги до Криму набуває соціального забарвлення. «Подаруй книгу українському гардемарину!» — під такою назвою проходить акція зі збору літератури для бібліотеки Військово–морського ліцею в Севастополі. «Ми збираємо наукову літературу, яка стосується предметів, що їх вивчають ліцеїсти, та художні книжки, оскільки ліцей – навчальний заклад закритого типу, й ліцеїстам не так просто отримати доступ до сучасної літератури», — пояснює «УМ» співкоординатор акції Олена Подобєд–Франківська.

Скажи, хто твій друг...

Скажи, хто твій друг...

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Кабмін Миколи Азарова, як і передбачалося, затвердив мирову угоду з компанією «Венко Прикерченська ЛТД». Трапилося це вже давно, але громадськість довідалася про новину вчора. Коли проговорився міністр юстиції Олександр Лавринович. «Вже затверджено... На минулому або позаминулому засіданні», — сказав міністр.

Таки фальшивка?

Таки фальшивка?

Розсекречені документи Клівлендського відділення ФБР можуть стати доказом на користь уродженця України Івана Дем’янюка, якого судять у Німеччині за звинуваченням у причетності до вбивства десятків тисяч євреїв. Як повідомляє «ТСН», у доповіді ФБР, яка була засекречена впродовж 25 років, йдеться, що нацистське посвідчення з фотографією Дем’янюка (головний доказ обвинувачення на процесі в Мюнхені) передали американцям радянські спецслужби. І воно, ймовірно, є підробкою КДБ.

«Народ підніметься й спитає!»

«Народ підніметься й спитає!»

Праправнук Кобзаря по братові Микиті, Анатолій Шевченко, звернувся до Президента Януковича з відкритим листом, у якому запитує: «До чого доводите рідну неньку Україну? До голоду, холоду й плачу людей, які ходять та проклинають вас? Старе пальто можна зашити й носити, а шлунки наші теж накажете нам зашивати?! Як прожити пенсіонеру на 800 гривень при таких цінах, чи пробували ви самі вижити на ті копійки?». При цьому Анатолій докладно наводить приклади черкаських цін на продукти харчування, ліки, проїзд у транспорті та комунальні послуги. «Депутати б’ються між собою, читають газети, ляпають язиками та отримують за це по 30 тисяч гривень і пільги на додачу. Вони не чують людського горя, а тільки роздирають Україну. Багато хто з них до сесійної зали й не ходить, але гроші справно отримує», — обурюється у листі Шевченко.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Усе — улюбленцям Януковича

Усе — улюбленцям Януковича

Кабінет Міністрів «передумав» давати гроші на реконструкцію Андріївської церкви та річницю Софійського собору. Своєю постановою уряд скасував попереднє розпорядження від 14 лютого, згідно з яким Мінрегіонбуду передбачалося виділити 57 мільйонів 450 тисяч гривень, з яких 17 мільйонів 450 тисяч — для здійснення заходів до святкування 1000–річчя заснування Софійського собору й проведення протиаварійних і ремонтно–реставраційних робіт в Андріївській церкві. Натомість чергову порцію державних коштів (14 мільйонів) отримає улюблене сакральне місце Президента Януковича, де господарює УПЦ Московського патріархату — об’єкти Києво–Печерської лаври.

Всі статті рубрики