Страва–виручалочка

13.04.2011
Страва–виручалочка

Народні приповідки переконують, що навіть хліб та вода — уже їда. Але для чого нам такі крайнощі?! Є ще корінчик хрону, яйце, шматочок масла та трохи зелені — і мовою наших предків, накладанець (а мовою нiмцiв — бутерброд) — смачний, поживний та оригінальний — готово!

Отже, бутерброд iз хроном. Потрібно: 1 корінь, 100 г вершкового масла, петрушка і (або) крiп. Натертий на дрібну тертку хрін ретельно перетираємо з маслом, підсолюємо, намащуємо на хліб і притрушуємо зеленню.

Бутерброд з яєчного паштету. Потрібно: 2 круто зварених яйця, 50 г вершкового масла, гірчиця, зелена цибуля. Жовтки розтираємо з маслом. Білки подрібнюємо, додаємо четвертину чайної ложки гірчиці. Усе змішуємо, солимо. Викладаємо випуклими овалами на шматки хліба, навколо обсипаємо подрібненою цибулею.

Бутерброд з оселедцем. Потрібно: 2 зварені у мундирах картоплини, невеликий оселедець, 50 г олії, яйце, гірчиця, цукрова пудра, густа сметана, масло, зелений салат чи цибуля. Картоплю і філе риби нарізати соломкою. Яєчний жовток розтерти з олією, додати сіль, по четвертині чайної ложки гірчиці та цукрової пудри, 1 столову ложку густої сметани. Заправити цим соусом картопляно–оселедцеву масу і викласти її на шматки хліба, тонко намащені вершковим маслом. Зверху прикрасити зеленню.

Бутерброд iз редискою. Потрібно: 200 г редиски, 2 круто зварених яйця, 100 г сметани, столова ложка свіжого кропу. Редиску потерти на дрібну тертку чи нарізати дрібною соломкою, віджати сік. Змішати з подрібненим яйцем і рештою інгредієнтів, посолити. Викласти на легко підсмажений житній хліб.

До речі, якщо ви вважаєте, що поєднання начинки й хліба небажане для фігури, можете перемістити її на салатне листя. Бутербродом таке поєднання не назвеш, але визначенню «накладанець» така страва точно відповідає.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>