Мільярд відгонить курятиною

13.04.2011

Прихід весни мешканці райцентру Городенка почули, мабуть, раніше від решти земляків–прикарпатців через сморід, що поширюється вiд місцевої птахофабрики та підпорядкованих їй територій. Проблема «неприємного курячого духу» існувала тут давно, проте місцева виконавча влада безсило розводила руками: мовляв, тягатися з такими бізнес–гігантами, як уродженець Івано–Франківщини Олег Бахматюк, усе одно, що гавкати на караван. Сміливішими виявилися депутати райради від ВО «Свобода». Вони впродовж минулих лютого–березня провели кілька рейдів на птахофабриці, яка входить до агрохолдингу «Авангард» (між іншим, статки його власника Олега Бахматюка, за оцінками впливового американського фінансово–економічного журналу «Форбс», цьогоріч перевалили за мiльярд доларів). Перевірки встановили, що утилізація і захоронення гною та залишків загиблої птиці там відбуваються з грубими порушеннями екологічних норм. Зі сховищ забруднена вода просто стікає у водойми міста, а безліч ворон та бродячих собак розтягають смердючі рештки по околицях Городенки.

За результатами рейдів депутати райради підтримали ініціативу голови комісії з питань соціально–економічного розвитку та земельних відносин Сергія Дідича, звернувшись до керівництва птахофабрики «Авангард» із вимогою негайно зупинити варварські дії проти довкілля та компенсувати завдані йому збитки.

Чи почув глас обурених городенківців сам олігарх Бахматюк, якого земляки закликають заробляти гроші «з повагою до природи та людей, які там живуть», поки що невідомо. Хоча «свободівці» здаватися не збираються. «Депутатське звернення ми адресували у вісім інстанцій, які мають відреагувати на нього якщо не впродовж десяти днів, то принаймні через місяць, — каже «УМ» Сергій Дідич. — Ми не відступимо, поки діяльність агрохолдингу не відповідатиме вимогам природоохоронного законодавства».