Український мед із паризького «Вулика»

Український мед із паризького «Вулика»

На початку ХХ століття ніде художнє життя не вирувало так бурхливо, вільно, різнобічно, весело і напружено водночас, як у Парижі. На цей вогник творчості в «мистецькі колонії» на Монмартр і Монпарнас потяглися художники, скульптори, графіки з різних країн — Амадео Модільяні, Пабло Пікассо, Хаїм Сутін, Марк Шагал, Василь Кандинський, Костянтин Бранкусі. З України, де до 1917 року не було своєї Академії мистецтв, теж були «гінці» — Олександр Архипенко, Олекса Грищенко, Олександра Екстер, Василь Хмелюк, Соня Делоне, Михайло Бойчук, Софія Левицька та інші. До речі, першою жінкою з України, яка отримала професійну мистецьку освіту, зокрема в Парижі, була Марія Башкирцева, а Соня Терк–Делоне, народжена в Полтавській губернії, стала першою жінкою–художницею, чиї роботи за життя демонструвалися в Луврі.

Хор, симфонія, перформанс...

Хор, симфонія, перформанс...

Із 2 по 10 квітня найважливішим із мистецтв для Києва стане музика. На різних концертних майданчиках української столиці (Національна філармонія, Трапезна палата Києво–Печерської лаври, Дитяча академія мистецтв...) прозвучать п’ять симфонічних, чотири хорових, 14 камерних концертів.

Зроби себе сам

Зроби себе сам

Успіх першого міжнародного кінофоруму в Одесі, що проходив минулого липня, породжує все більші амбіції у його організаторів. Фестиваль вихлюпується на нові майданчики (покази під відкритим небом відбуватимуться не лише на Потьом­кінських сходах — цього разу там покажуть відреставрований науково–популярний фільм 1927 року Фріца Ланга «Метрополіс», а й на Ланжеронівському спуску), до показу готують ще більше фільмів, запрошують ще більше зірок i фокусують увагу ІІ Одеського на виробничих етапах кінопроцесу. Усе це відбуватиметься в Одесі з 15 по 23 липня.

Всі статті рубрики