Зроби себе сам

31.03.2011

Успіх першого міжнародного кінофоруму в Одесі, що проходив минулого липня, породжує все більші амбіції у його організаторів. Фестиваль вихлюпується на нові майданчики (покази під відкритим небом відбуватимуться не лише на Потьом­кінських сходах — цього разу там покажуть відреставрований науково–популярний фільм 1927 року Фріца Ланга «Метрополіс», а й на Ланжеронівському спуску), до показу готують ще більше фільмів, запрошують ще більше зірок i фокусують увагу ІІ Одеського на виробничих етапах кінопроцесу. Усе це відбуватиметься в Одесі з 15 по 23 липня.

Серед найцікавіших проектів — «Українська лабораторія», майстерня сценаріїв та кіноринок. Усіх їх об’єднує благородна мета — дати українському кіновиробництву нове дихання. Про подібне донкіхотство заявляли й солідна «Молодість» та менш успішний Київський кінофорум, проте їхні плани не реалізувалися. Оскільки надія помирає остан­ньою, то хочеться вірити, що в Одеського хоч щось вийде. В «Українській лабораторії» покажуть 10 картин — серед них довгограючий проект Михайла Іллєнка «Той, хто пройшов крізь вогонь» та фільм Валентина Васяновича «Звичайна справа». Катерина Копилова, голова Державного агентства кінематографії України, пообіцяла, що обидва проекти будуть закінчені до початку фестивалю: «Ці фільми фінансувалися державним коштом і знаходяться у виробництві вже кілька років. Думаю, до фестивалю вони будуть закінчені». Оскільки повноцінних українських фільмів — катма, у програму беруть навіть ті картини, що знаходяться на фінальній стадії виробництва. Всі вони змагатимуться за 50 тис. грн. — це так звана Національна премія ім. Шустова. «Ми вважаємо, це має вмотивувати українських режисерів знімати українське кіно», — каже представник спонсора.

50 тис. грн. — мотивація вже в іншому конкурсі — сценаріїв, який проходитиме в рамках Літньої школи за підтримки каналу «1+1». Гендиректор «плюсів» Олександр Ткаченко обіцяє, що найкращий сценарій екранізує телеканал.

Програма кіноринку, що триватиме з 16 по19 липня, ще досить сира, оскільки все на стадії переговорів, проте вже можна виокремити традиційні складові такого заходу: проблемні «круглі столи» й панельні дискусії, пітчинг–сесії (представлення нових проектів) та презентації картин, готових до прокату (зокрема, фільму «Висоцький. Дякую, що живий», який продюсує «1+1»). «Очевидно, що це буде формат спілкування кінотеатрів, дистриб’юторів і кінопродюсерів», — пояснює директор фестивалю Денис Іванов.

Головою журі вже вибрали польського актора та режисера Єжи Штура (одна з найвідоміших його робіт — у фільмі Кшиштофа Кесльовського «Три кольори: білий»). Нагадаємо, що головна нагорода фестивалю — «Золотий Дюк» та грошова премія 15 тис. дол. за кращий фільм. Також iз 1 квітня розпочнеться продаж абонементів Літньої школи: до червня такий квиток, що дає доступ на всі кінопокази фесту, коштуватиме 300 грн., опісля ціна зростатиме на 200 грн.