Посадили курку на піст

24.03.2011

Одразу три птахофабрики Харківщини, що у Старовірівці, Люботині та Охочому, опинилися на межі банкрутства. Якщо вони і справді зупинять свої конвеєри, то, за словами фахівців, вже на Великдень в області ціна яєць зросте до 12 гривень за десяток або цінний білковий продукт спіткає доля безслідно зниклої гречки. Причин для тривоги одразу дві — нові ціни на пшеницю і демпінгова політика на ринку місцевих монополістів.

Як повідомив директор ТД «Агроімпекс» Олександр Глушко, закупленої сировини для виробництва пташиних комбікормів в області вистачить хіба що до квітня. І оскільки зерно останнім часом подорожчало вдвічі, а зернотрейдери, керуючись новими положеннями Податкового кодексу, не хочуть знижувати ціну на суму ПДВ, бідолашних курей доведеться посадити на піст або пустити під ніж. Ускладнює ситуацію і той факт, що власник одразу кількох харківських птахофабрик і один iз найбільших виробників яєць в Україні агрохолдинг «Авангард» останнім часом почав знижувати закупівельні ціни на свою продукцію, прискорюючи таким чином банкрутство своїх конкурентів. «Демпінгова політика великого монополіста призводить до того, що зараз ціна на яйця в торговельній мережі області не відповідає собівартості, — каже голова асоціації «Харківптахопром» Вадим Шиян. — Це призведе до того, що одразу три підприємства не вистоять в антиконкурентній боротьбі і припинять роботу. Після цього ми будемо споживати яйця монополіста не по п’ять–шiсть гривень, а по 12 за десяток. До того ж виникне величезний дефіцит робочих місць одразу в трьох районах області».

Аби врятувати ситуацію, харківські пташники звернулися до обласної і столичної влади з проханням дозволити комбікормовим заводам закупити зерно з Аграрного фонду за старими цінами. Тоді, запевняють вони, три фабрики, яким загрожує банкрутство, зможуть протриматися до нового урожаю. «У нас немає чіткої політики держави, яка б у кризові моменти підтримувала галузь, — каже Олександр Глушко. — Ринок також паралізовано, тому що ніхто не може пояснити, який саме пакет документів потрібен від зернотрейдерів при закупці сировини. А це погрожує податковими перевірками і ймовірними проблемами з поверненням ПДВ».