НОВИНИ ПЛЮС

03.03.2011

192 тисячі охоронців Батьківщини

Кабінет Міністрів схвалив законопроект, яким встановлює чисельність Збройних сил України — 192 тисячі осіб. Із цього числа 144 тисячі — військовослужбовці. Таке рішення, як повідомив журналістам міністр оборони Михайло Єжель, було ухвалено вчора на засіданні уряду. Крім того, уряд прийняв розпорядження про весняний призов до ЗСУ. Отже, у 2011 році планують призвати на службу 26,1 тисячі новобранців.

Тузикiв оперуватимуть — кетамiн дозволено

Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів, відтермінувавши ліцензійне використання цього препарату на 3—6 місяців. Як розраховують урядовці, за цей час удасться напрацювати схему, за якою лікарі–ветеринари зможуть отримувати ліцензію на використання цього лікарського засобу, що вважається сильною наркотичною речовиною. Наразі ж вони зможуть отримати кетамiн без ліцензії.

Базар «Петрівка» у «чорному списку» США

Столичний ринок «Петрiвка» потрапив до числа 17 найбільш піратських базарів свiту, що завдає збитку інтелектуальним правам, iдеться у висновках Міністерства торгівлі США. Компанію київському ринку склав Савелівський у Москві. До «чорного списку» також потрапили торговельні точки в Китаї, Еквадорі, Мексиці, Аргентині, Колумбії, Індонезії та на Філіппінах. Як ідеться в документі, на «Петрівці» функціонує більше трьохсот точок iз продажу контрафактної музики, фільмів і програмного забезпечення.

Черкаськi податкiвцi — пiд арештом

На Черкащині заарештовано високопосадових податкiвцiв: завідувача сектору i заступника голови обласної ДПА. Як iдеться в повідомленні, розміщеному на сайті черкаської обласної міліції, посадовці вимагали 80 тисяч гривень «за вирішення питання щодо складання позитивного акта за результатами перевірки фінансово–господарської діяльності підприємця і не застосування стосовно нього фінансових санкцій». Один із податківців надав підприємцю реквізити банківського рахунку, на який жадану суму й було перераховано.

Правоохоронці провели спеціальну операцію і з допомогою техніки задокументували факт вимагання та одержання хабара. Проти обох затриманих порушено кримінальну справу, повiдомляє власний кореспондент «УМ» у Черкасах Людмила Нiкiтенко.

«Сушняк» у Бердянську

Перший день весни 20 тисяч мешканців курортного Бердянська провели «на безводді», повідомляє запорізький кореспондент «УМ» Андрій Багнюк. «Застрайкувала» простенька водопровідна засувка — і «сушняк» узяв у лещата не лише власників хат мікрорайону Ліски і квартир iз півсотні житлових будинків–«висоток», а й дитячу лікарню, дитсадки, пологовий будинок. Соціальні заклади рятували водовозки. Учора аварійні бригади ліквідували аварійну ситуацію, а з нею — і «сушняк». Зробило ж це не ТОВ «Чиста вода», концесійний партнер мерії, а відсторонене від надання послуг КП «Міськводоканал», повідомляє прес–служба облуправління МНС.

Уточнення «до двору» в тому сенсі, що від наступної середи 120–тисячне місто–курорт може взагалі залишитися без питної води. Подачу водогоном «Каховка—Бердянськ» буде припинено, якщо Вищий господарський суд України 9 березня не узаконить розірвання концесійної угоди з «Чистою водою» — товариством, яке лише викачує платежі (мінімум по 9 грн. 90 коп. за куб холодної води), нікому не платить і нічого не ремонтує! Чому конфлікт «докотився» до Президента України — читайте у вівторковому номері «УМ».

Маємо свій домен

Міжнародна корпорація імен та адрес в iнтернеті ICANN ухвалила рішення про виділення Україні національного домена — УКР. Про це повідомляє прес–служба Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації України. «Отримання національного домена — подія світового масштабу в інтернет–співтоваристві», — цитує інформагенція УНІАН голову Держінформнауки Володимира Семиноженка. На думку чиновника, таке рішення «є важливим кроком на шляху побудови в Україні інформаційного суспільства, бо відтепер інформаційні ресурси стануть доступнішими, оскільки можна буде користуватися українською мовою».

Водночас пан Семиноженко повідомив, що перехід на національний домен потребує відповідної підготовки технічної інфраструктури. Цю роботу покладено на Координаційну раду Українського мережевого інформаційного центру, який створено в 2003 році.

Нагадаємо, що в 2010 році до країн, які одержали національні домени, приєдналася Росія.

Газ знов дорожчатиме?

Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) вивчає можливість повторного підвищення цін на теплову енергію для всіх категорій споживачів, повідомляє інформагенція «Українські новини» з посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Ціна на електроенергію, ймовірно, підніметься після закінчення опалювального сезону. Такий крок пов’язаний iз тим, що в грудні 2010 року НКРЕ не врахувала в повному обсязі головну паливну складову — природний газ, отож iз 1 січня ціни були підвищені в се редньому на 15%, тоді як слід було на 30%, каже чиновник Міненерго.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>