«Чортове» i найвище

02.03.2011

Харківські чиновники презентували план масштабної реконструкції Центрального парку відпочинку ім. Горького й обіцяють вже через рік порадувати городян неймовірним майданчиком розваг. Місцевий «діснейленд» коштуватиме 20 мільйонів євро, тобто дев’яту частину цьогорічного міського бюджету. Але, як пообіцяв мер Геннадій Кернес, частину витрат візьмуть на себе приватні інвестори. Управлінці також запевнили, що космічна вартість проекту не вплине на майбутню ціну вхідних квитків, бо скільки б ті не коштували, реконструкція не окупиться й через 30 років.

Наразі комунальники зносять усі старі атракціони. Далі всю територію парку поділять приблизно на десять секторів, у кожному з яких зведуть розважальні атрибути на різний вік, смак і запити. Скажімо, у центрі дитячого майданчика з’явиться «Французька карусель» разом iз контактним зоопарком. Дорослим екстремалам запропонують «Американські гірки», «Башту вільного падіння» і «Божевільний автобус», а любителям спорту — пейнт–бол, автодром і ставок iз човнами. Взагалі в оновленому парку встановлять 35 атракціонів, закуплених в Італії, Франції, Німеччині та Канаді. Своєю особливою гордістю чиновники називають «Оглядове колесо» висотою 55 метрів, що після монтажу вважатиметься найвищим в Україні.

Як повідомила представник КП «Міськпроект» Світлана Савкіна, реконструкцію парку проводитимуть у стилі середньовіччя. Тут навіть зведуть двоповерховий палац, у якому водитимуться привиди. Для зручності в усіх секторах збудують «тематичні» кафе, де пригощатимуть стравами національних кухонь.

До речі, не всі демонтовані атракціони будуть порізані на металобрухт. Комунальники кажуть, що ці старі гойдалки та каруселі виготовляли у 70–х роках минулого століття харківські підприємства оборонної галузі, тому вони міцні, як броня. Після ремонту частину з них розмістять в інших парках міста.