Пісенний підрахуй

02.03.2011
Пісенний підрахуй

Гендиректор НТКУ Єгор Бенкендорф обіцяє, що переголосування буде чесним. (Фото з сайту dusia.telekritika.ua.)

Переполох, що здійнявся навколо фіналу національного відбору на «Євробачення», змусив керівництво Національної телекомпанії погратися в демократію. Переконуючи, що голосування 26 лютого відбулося чесно, генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф запропонував трійці лідерів — Міці Ньютон, Златі Огнєвіч та Джамалі — взяти участь у повторному змаганні. На «Першому Національному» вирішили, що додатковий фінал відбудеться завтра — у четвер, 3 березня, в прямому ефірі каналу з 21.30 до 23.00.

Проте з таким станом речей не погодилися інші співаки, що вийшли у фінал. Зокрема, Даша Медова, яка посіла четверте місце в голосуванні SMS–повідомленнями, та EL Кравчук (десята позиція в SMS–голосуванні) увірвалися вчора на брифінг до Бенкендорфа, щоб відстояти рівність серед артистів. «Я також говорив з Анастасією Приходько... Якщо збираєтеся щось переспівати, дайте можливість це зробити всім артистам», — заявив EL Кравчук i додав, що у нього вкрали півтори тисячі голосів. За словами ж Даші, їй узагалі погрожували по телефону, якщо вона не погодиться вийти зі змагань.

Усi звинувачення у фальсифікацїі на каналі відкидають, оприлюднивши звіт SMS–голосування. «Якщо у когось є питання чи сумніви, то, будь ласка, звертайтеся у правоохоронні органи», — спокійно відповідає Єгор Бенкендорф.

Можна припустити, що «запитання та сумніви» були в заступниці глави адміністрації Президента Ганни Герман, яка різко не погодилася з вибором артиста на «Євробачення». На прохання «УМ» Єгор Бенкендорф прокоментував значення Ганни Герман у цій історії: «Я говорив з Ганною Миколаївною по телефону, і вона вважає, що не треба проводити переголосування у четвер, а треба призначити комісію, яка перевірить перерахунок голосів. Але моя думка, що в четвер у нас буде переголосування. Слідчій комісії — «ласкаво просимо».

Водночас у своїх спічах і Бенкендорф, і його заступник Валід Арфуш прозоро натякають, що на такий крок їх підштовхнули дії з боку команди Джамали.

Станом на вчорашній вечір не було чітко зрозуміло, хто братиме участь у суперфіналі (згодом Бенкендорф усе ж обіцяв визначитися, чи дозволить допускати до шоу інших учасників) і як саме відбуватиметься голосування. Останнє, на чому наполягали на каналі, — не більше одного SMS–повідомлення з одного номера й відмовитися від інтернет–голосування та послуг журі.

Таким чином, в НТКУ фактично визнали свою помилку в тому, що дозволили відсилати необмежену кількість голосів з одного номера (у цій ситуації Європейська мовна спілка у фіналі конкурсу застосовує правило 20 SMS чи дзвінків із одного номера), хоча наголошують, що все відбувається за правилами. «Згідно з правилами, мовник–учасник на власний розсуд проводить національний відбір. Тому Європейська мовна спілка не втручається у процес відбору, — пояснює Вікторія Романова, начальник управління закордонного співробітництва НТКУ. — І 14 березня всі мовники–учасники реєструють своїх кандидатів на участь у конкурсі: до цієї дати треба подати виконавця, пісню, всі фонограми, відеоролики».

Вікторія Романова працює на цьому місці вже шість років, і, за її спостереженнями, схожі непорозуміння трапляються і в інших країнах, а резонанс скандалу залежить від рівня зацікавлення суспільства у конкурсі.

Усе ж симпатії «Першого» належать Міці Ньютон. Її керівництво НТКУ готове посилати у Дюссельдорф, навіть якщо співачка відмовиться від суперфіналу. На каналі наголошують, що мають повне право «просто призначити представника».

 

ПРЯМА МОВА

Джамала:

— Я анітрохи не шкодую, що взяла участь у національному відбірковому турі на «Євробачення–2011». Я щаслива, що за мене проголосувало втричі більше людей, ніж за артиста, якому присудили перше місце. Дуже вдячна всім, хто повірив у мене і підтримав. Для мене ваша довіра — найголовніше.

Зараз оголошено ще одне так зване «голосування». Я більш ніж певна, що люди, які намагаються це провернути, зроблять усе, щоб довести свою правоту і знову принизити мене та інших артистів. Я розумію, що у них немає іншого виходу. І я ухвалила непросте для себе рішення — не брати участі в жодних показових «розборках» і недоголосуваннях, єдина мета яких — заробити ще трохи грошей на ажіотажі довкола «Євробачення». Я приношу вибачення всім своїм прихильникам, які прагнули бачити мене в так званому «суперфіналі», але піти на це — означало б перестати бути самою собою. А я роблю тільки те, у що вірю сама. Довіри до людей, які будуть організовувати й контролювати це голосування, у мене немає.

Щиро бажаю успіху тому, хто представлятиме нашу Україну на «Євробаченні–2011» і вітаю всіх із першим днем весни!

Міка Ньютон:

— Я співачка, тому готова взяти участь у додатковому фіналі — я можу співати будь–яку кількість разів. І я впевнена у своїй перемозі. (Водночас співачка вагалася щодо участі, оскільки її відмовляв продюсер Тимофій Нагорний. — Ред.). І взагалі, ніж розводити скандали, краще допомогли б грошима для поїздки для «Євробачення».

Михайло Некрасов, продюсер Злати Огнєвіч:

— Якщо є можливість виступити — Злата виступить. Тим паче що ми незадоволені звуком і світлом, що були під час її виступу у фіналі. Хоча зі мною з «Першого» з цього приводу ще не зв’язувалися (станом на вечір вчорашнього дня. — Ред.). Також у жодні баталії навколо конкурсу ми вв’язуватися не будемо.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>