Борони Боже від влади й правосуддя

01.03.2011
Борони Боже від влади й правосуддя

Коли 15 років тому ця церква стояла занедбана, вона нікому не була потрібна. Тепер її відбирають через суд. (Фото автора.)

У долі храму, що в селі Кам’ян­ка Тельманівського району, крутий поворот: колегія Донецького окружного адміністративного суду відмінила розпорядження Донецької облдержадміністрації №64 від 9 лютого 1996 року про передачу храму Вознесіння Господнього Українській православній церкві КП. Тепер церква, яку буквально з руїн підняли віряни Київського патріархату, де–юре належить сільській громаді, де–факто — переходить до рук Московського патріархату. Саме під це рішення у грудні минулого року була зареєстрована нова парафія Вознесіння Господнього, але Московського патріархату. А для служіння найняли священика з сусіднього села. При нинішній владі та підвладним їй судам важко було сподіватися на будь–який інший вердикт. Хоча й справу «шито білими нитками».

Владислав Сергієнко, який представляв у суді інтереси парафії Вознесіння Господнього УПЦ КП, розповів «УМ», що незабаром буде підготовлено апеляцію, а згодом касацію та звернення до Міністерства юстиції. «Вирок суду однозначно суперечить чинному законодавству. По–перше, позов мешканки Кам’янки Варвари Камаралі навіть не був нею підписаний. По–друге, строки подання позову давно минули. Такого випадку, щоб в адміністративному судочинстві розглядалися позовні скарги через п’ятнадцять (!) років, ще не було ніде в Україні, — констатує юрист. — У разі, якщо судочинство не допоможе вирішити справу на користь його сьогоднішніх власників, будемо звертатися до Страсбурзького суду з прав людини».

З приводу рішення суду архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій скликав прес–конференцію, де розповів про утиски, які чинять владні структури, окремі бізнесмени на священиків та вірних Київського патріархату, тоді як Московському в регіоні надають преференції. Зокрема, владика наголосив на тому, що «тиск носить суто політичний характер і підтримується певними владними колами».

«Тим людям, які з власної волі підтримують нашу церкву, невідомі структури перекривають кисень. Навіть ті, хто до цього щиро нам допомагав, зараз вагаються. Зокрема, одному благодійнику з Маріуполя зателефонували невідомі й сказали, що заарештують усі його рахунки, — розповідає владика Сергій. — Майже кожному нашому священику пропонували матеріальні вигоди у разі, якщо він перейде до Московського патріархату».

За словами архієпископа, у випадку продовження тиску на Київський патріархат у Донецькій області з боку владних структур, священство та багатотисячна паства на богослужіннях будуть молитися: «...за владу, яка руйнує церкви, напоум її, Господи, або покарай».

Незважаючи на негативне рішення суду та жорсткий тиск, владика наголосив, що жодної своєї святині вони не віддадуть: «При потребі будемо вдаватися до пікетів, молитовних стоянь, хресних ходів. Я розумію, що Президент і Близнюк (голова Донецької ОДА. — Авт.) ходять у церкву Московського патріархату. Куди б він не ходив, хоч до мусульман, протестантів чи католиків, але до всіх треба ставитися однаково, за законом», — наголосив архієпископ Сергій.

У випадку, коли нападки на церкву не припиняться, владика підтвердив свій намір провести акт самоспалення: «Коли я сказав, що спалю себе, деякі мас–медіа і представники Московського патріархату сприйняли як заклик до самогубства. Але я вбачаю у цьому крок до мучеництва».

Нагадаємо, що на Донеччині зареєстровано 78 парафій Київського патріархату. При цьому йому належить лише шість культових споруд, решта будівель, де правиться служба, пристосовані для богослужінь. За останні роки Московському патріархату вдалося відібрати храми у Макіївці, Красноармійську, селищі Обопільному. Наступ триває...