«Скажений пес» у глухому куті

25.02.2011
«Скажений пес» у глухому куті

Лівійці викреслюють Каддафі зі свого життя. (Фото Рейтер.)

«Дуже страшно. Вулицями ходять банди екзальтованих молодиків і все на своєму шляху громлять. Яка там мирна революція! А от будинки, принаймні в Тріполі, не бомбили, як про це пишуть деякі газети». Так про свої враження від подій у Лівії розповідають українці, які втекли з країни, що фактично перебуває в стані громадянської війни. Літак Міноборони, який вилетів до столиці Лівії для евакуації звідти наших співвітчизників, позавчора пізно увечері повернувся до київського аеропорту «Бориспіль» зі 163 пасажирами на борту. Серед них — 125 громадян України, а решта — восьми інших країн, зокрема 11 поляків, 10 азербайджанців та п’ятеро росіян. Серед евакуйованих — 38 дітей та 47 жінок.

За інформацією правозахисних організацій, унаслідок терору, що його після початку масових протестів розв’язав проти власного народу 68–річний лівійський диктатор Муаммар Каддафі, загинуло щонайменше 640 людей. Німецька агенція ДПА повідомляє, що сам Каддафі під охороною чотирьох бригад сил безпеки відсиджується у військових казармах Баб аль–Азізія в Тріполі.

Не виключено, що вони стануть останнім притулком «скаженого пса Близького Сходу», як свого часу назвав лівійського лідера президент США Рональд Рейган. Після наказу стріляти по демонстрантах у диктатора фактично не залишилося прибічників і друзів, хоча ще недавно прості лівійці відгукувалися про свого лідера з великою повагою. Тепер його залишили навіть «вірні» друзі, і міжнародні аналітики прогнозують, що при владі лідерові Вересневої революції 1969 року залишилося перебувати не більше тижня.

Екс–соратники несподівано стали великими революціонерами й нині розповідають Заходу страшилки про Каддафі, перед яким іще недавно плазували. Колишній голова канцелярії і найближчий поплічник Каддафі Нурі аль–Місмарі вважає, що лівійський диктатор хоче повторити долю римського імператора Нерона, який наказав підпалити вічне місто Рим, а потім грав на лірі, споглядаючи гігантську пожежу та загибель своїх підданих. Екс–міністр юстиції Мустафа Абдель–Джаліл, який подав у відставку на знак протесту проти жорстокого придушення опозиційних виступів, заявив, що Каддафі особисто віддавав наказ підірвати американський літак над Локербі у грудні 1988 року. Особистий пілот диктатора — 57–річний норвежець Одд Біргер Йохансен — разом із родиною втік до Відня й обіцяє викласти подробиці приватного життя свого працедавця.

Менше поталанило дочці диктатора Аїші, яка нібито теж намагалася втекти з Лівії на Мальту, але літаку, на борту якого вона перебувала, не дали дозволу на посадку. Кілька днів тому таку саму відмову отримав літак із невісткою Каддафі, який хотів приземлитися в Бейруті. Вчора Організація Об’єднаних Націй позбавила Аїшу Каддафі, яка є активісткою боротьби проти насильства над жінками та поширення СНІДу, статусу посла доброї волі ООН.

Війну ще відданих Каддафі частин армії проти власного народу гостро засудив президент США Барак Обама, заявивши: «Ми думаємо над можливими шляхами розв’язання цієї проблеми». 1986 року авіація США бомбардувала Тріполі, цілячись у резиденцію лівійського лідера. Тоді загинула трирічна прийомна дочка Каддафі, але сам він дивом уцілів.

Опозиційні диктатору сили підтримала навіть терористична організація «Аль–Каїда», яка у своїй заяві закликала всіх мусульманських учених, мислителів та журналістів підтримати повстання лівійців.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Неспокійно і в інших країнах Африки та Близького Сходу. У Ємені недавні прибічники президента Алі Абдалли Салеха почали залишати владні структури: сім членів проурядової парламентської фракції оголосили про свій вихід із партії. За їхніми словами — на знак протесту проти підтримуваного владою насильства щодо учасників мирних демонстрацій. Упродовж тижня протестів загинули 12 демонстрантів. Салех перебуває при владі вже 32 роки, тому опозиція вимагає негайної відставки президента, не бажаючи чекати закінчення терміну його повноважень до 2013 року.

У Зімбабве заарештовано і звинувачено в державній зраді 46 осіб, які планували організувати проти диктатора цієї країни Роберта Мугабе акції протесту, на зразок тих, що призвели до повалення режиму президента Єгипту Хосні Мубарака. Звинувачення у державній зраді передбачає смертну кару. Представники сил безпеки Зімбабве заявили, що «розгромлять будь–які спроби дестабілізації обстановки в країні».

Влада Саудівської Аравії намагається задушити будь–які прояви розвитку подій за «єгипетським сценарієм» методом «пряника» або банального підкупу. Король Абдалла ібн Абдель Азіз ас–Сауд оголосив про реалізацію пакета пільг загальною вартістю понад 35 мільярдів доларів. Ним передбачено заходи з коригування інфляції, підтримки молодих безробітних та допомоги родинам у пошуку дешевого житла. Але в пропозиціях короля жодним словом не згадуються політичні реформи. У Саудівській Аравії встановлено абсолютний монархічний режим – без виборного парламенту, без політичних партій та із забороною будь–якого інакодумства.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>