...І послали рак «у нокаут»!

24.02.2011

У Всесвітній день онкохворих дітей група веселих, бадьорих хлопців та дівчат піднімалася на один із високих курганів неподалік Музею запорізького козацтва. Сторонньому спостерігачеві було б важко повірити, що не так давно життя кожної дитини, юнака і юнки з цієї групи висіло на волосині. Усі вони були постійними пацієнтами онкодиспансерів і тривалий час боролися з такими важкими недугами, як лейкоз, пухлина мозку, нирки, саркома, лімфогранулематоз, меланома... Шлях до оздоровлення був довгим, декому довелося роками зносити фізичні й моральні страждання, ставши у палаті свідком смерті своїх ровесників, друзів по нещастю. Сильні духом вистояли, перемогли «нездоланну» хворобу — і долучилися до повноцінного навчання у вишах, коледжах чи ліцеях Запоріжжя. А для того, щоб про їхню перемогу дізналося більше людей, колишні пацієнти онкодиспансерів провели своєрідну акцію тріумфу на острові Хортиця — за фінансової підтримки благодійного фонду «Щаслива дитина».

«Діти і підлітки повірили у те, що рак можна перемогти, — і досягли цього! — каже керівник БФ «Щаслива дитина» Альберт Павлов. — Такою акцією ми подаємо сигнал надії усім онкохворим: хвороба здоланна!». Пан Альберт сподівається, що після такої акції побільшає потенційних спонсорів, небайдужих до чужого горя людей. Адже лише у Запорізькій області на обліку перебуває понад двісті онкохворих малюків, і цей список щороку збільшується на 30—40 прізвищ. В Україні чимало фахівців вищої кваліфікації, але самих лише спеціалістів недостатньо, аби тріумфальні сходження на кургани Хортиці почастішали. Для боротьби з важкою хворобою потрібні кошти, щоб придбати сучасне обладнання, препарати хіміотерапії, провести складні операції тощо. Слава Богу, що за чотири роки своєї діяльності БФ «Щаслива дитина» знайшов підтримку кількасот спонсорів в Україні та інших країнах Європи.

 

ДО РЕЧІ

Рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак, було прийняте у вересні 2001 року на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків у Люксембурзі, а вперше офіційно відзначено у 2003 році. Основна мета заходів цього дня — якомога повніше інформувати суспільство щодо проблем дитячої онкології. Адже у нашій країні серед причин дитячої смертності від п’яти до чотирнадцяти років онкологічні захворювання посідають друге місце, і щороку рак уражає щонайменше тисячу нових малюків.