Баварський рахунок

23.02.2011
Баварський рахунок

Богдана Мацьоцька в Німеччині показала свій найвищий результат на чемпіонатах світу. (Фото сайту Daylife.com.)

Два потрапляння до першої тридцятки — таке досягнення українських спортсменів на чемпіонаті світу з гірськолижного спорту, що в неділю завершився на альпійському курорті Гарміш–Партенкірхен. На змагання до Німеччини їздили п’ятеро українців, але більш–менш високими позиціями у своїх дисциплінах могли потішити хіба двоє. Богдана Мацьоцька із Прикарпаття була єдиною представницею нашого жіноцтва і показала свій наразі найкращий результат на світових першостях — 26–те місце в суперкомбінації. У цій же дисципліні на схожій позиції фінішував Ростислав Фещук — як уже писала «УМ», він став 25–м.

«Для Богдани та Ростислава головним завданням на цьому турнірі якраз і було потрапляння до числа перших 30 спортсменів в індивідуальних змаганнях, тому їхній виступ можна назвати непоганим», — так оцінює виступ лідерів збірної генеральний секретар Федерації лижного спорту України Юлія Сипаренко. Каже, що останніми роками в суперкомбінації українці взагалі не виступали, тому такі результати після тривалої перерви є свідченням прогресу.

Стосовно не надто вдалих показників в інших видах, то пані Сипаренко згадує про складність трас у Гарміш–Партенкірхені, через що чимало гірськолижників в окремих дисциплінах навіть не добиралися до фінішу. Головною невдахою стала володарка золотої нагороди Ванкувера–2010, дворазова чемпіонка поперед­ньої світової першості Ліндсі Вонн зі США, яка через падіння залишилася без жодного «золота» нинішнього чемпіонату.

Ігор Вахненко, Василь Теличук та Сергій Долгий до Баварії їхали, швидше, по чергову порцію досвіду. «На відміну від етапів Кубка світу, де склад учасників дуже сильний, світова першість дає можливість спробувати свої сили ширшому колу спортсменів», — розповідає Юлія Сипаренко, котра свого часу змагалася на двох Олімпіадах. Не дивно, що для того ж Теличука чи Долгого найголовніші змагання відбувалися у кваліфікації.

Утім уже найближчим часом у тренерів та функціонерів Федерації лижних видів спорту можуть з’явитися значно нагальніші проблеми, ніж непотрапляння молодих спортсменів до чільних тридцяток. Днями з’явилася інформація, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту незабаром може припинити фінансування більшості зимових видів спорту. Мовляв, перед Олімпіадою в Лондоні бракує коштів і на літні види, а саме на них треба робити наголос.

Секретар ФЛС такі чутки не підтвердила, однак і не спростувала. «Фінансування зимових видів ведеться за чотирирічним циклом: найбільше грошей отримуємо перед Олімпійськими іграми, а після них, і особливо перед літніми Олімпіадами, воно суттєво зменшується», — каже Юлія Сипаренко. Однак додає, що припускає й найбільш похмурі варіанти розвитку подій, за якими деякі зимові види спорту в Україні можуть якщо не зникнути, то принаймні точно втратять усі напрацювання, зроблені в попередні роки.