Не для ката наша хата?

18.02.2011
Не для ката наша хата?

Крім прихильників Компартії, поставити заслін культу Сталіна в Україні заважають і «капіталістичні» проросійські сили.

У парламенті зареєстровано законопроект, який пропонує заборонити встановлення пам’ятників Йосипу Сталіну та іншим особам, причетним до організації Голодомору в Україні. Авторами проекту виступили народні депутати із фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Ірина Геращенко та Олександр Третьяков.

«Ми вважаємо, що спору­дження пам’ятника Йосипу Сталіну, іншим особам, винним в організації Голодомору 1932—1933 років, є наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору», — зазначають автори в пояснювальній записці.

Депутати наголошують, що українське законодавство чітко називає Голодомор 1932—1933 років геноцидом, а публічне заперечення цієї трагедії є приниженням гідності українського народу. Автори проекту нагадують, що рік тому Апеляційний суд Києва визнав, що режим Сталіна умисно влаштував геноцид з метою придушення національно–визвольного руху в Україні.

«На жаль, сьогодні сучасні неосталіністи і прихильники так званої «залізної руки» за прямого потурання влади дозволяють собі безкарно встановлювати пам’ятники катам, знущаючись таким чином над пам’яттю народу. Пам’ятники катам викликають негативну реакцію суспільства, вони є прямою провокацією», — вважають Геращенко та Третьяков. Автори проекту переконані, що, заборонивши спорудж­ення пам’ятників Сталіну, українська влада сприятиме злагоді в суспільстві.

Утім, для того, щоб проект став законом, він мусить отримати підтримку Верховної Ради. А з цим — проблеми. «Я схвалюю ініціативу заборонити пам’ятники Сталіну, але цей проект, судячи з нинішнього складу Верховної Ради, на жаль, не здобуде підтримки, — зазначив у коментарі «УМ» нардеп від «НУНС» Володимир Карпук. — Орієнтуючись на попередні голосування, зокрема, за визнання Голодомору геноцидом, коли у фракцiї Партії регіонів проголосувало лише двоє, а з Компартії — жодного, можна сказати, що депутати цих фракцій і зараз не додадуть голосiв. А ще є нова група («Реформи заради майбутнього»), яка теж орієнтована на «Регіони»… Тобто доля цього проекту не буде легкою».

Карпук припускає, що «регіональна» більшість може заблокувати законопроект іще до голосування, на стадії формування порядку денного. Власне, для «більшовиків» це був би найкращий вихід із ситуації. Адже якби доля дійшла до голосування, довелося б брати на себе відповідальність: чи ти проти культу Сталіна, чи толеруєш його політику.

«У Верховній Раді сформувалася ціла традиція, як уникати дражливих проектів: вони просто не включають їх до порядку денного, — каже пан Карпук. — Цей проект було зареєстровано під час поточної сесії, тобто його на вимогу якоїсь фракції (зазвичай це КПУ) — можуть відкласти аж до наступної сесії. А на наступній можуть внести цей проект до додатків, щоб він там загубився».

Народний депутат вважає, що для того, аби проект не припав пилом, ідею iз забороною «сталінів» мусить підтримати українська громадськість.