Працюйте довше — отримуйте більше?

17.02.2011
Працюйте довше — отримуйте більше?

На слухання з питань пенсійної реформи до Верховної Ради покликали Юрія Шухевича з дружиною Лесею (на передньому плані), однак слово надавати не поспішали. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Болюче питання для українського суспільства — пенсійну реформу — вчора по обіді обговорювали у Верховній Раді на спеціальних парламентських слуханнях. У сесійній залі, щоправда, народних депутатів було небагато. Натомість тут зібралися представники фондів страхування, чиновники, які працюють у соціальній сфері. Спеціально на парламентські слухання зі Львова приїхав Герой України Юрій Шухевич, який уже не один рік засипає чиновників листами з вимогами ліквідувати несправедливість у пенсійній системі. Планувалося, що син головнокомандувача УПА матиме можливість виступити з парламентської трибуни ввечері, коли цей номер «УМ» уже піде в друк.

 

Шухевич радив Тігіпку почитати «Україну молоду»

Юрій Шухевич вимагав від парламентаріїв дати можливість донести до громадськості правду про пенсійну несправедливість дуже довго. І його таки включили до списку доповідачів під час парламентських слухань, але свідомо «відправили» у хвіст списку — певно, аби не встиг висловитися.

Не надто сподіваючись на слово (адже пан Юрій мав говорити аж 25–м), він сам підійшов до урядової ложі, де сидів віце–прем’єр Сергій Тігіпко, і вручив йому статті з «України молодої» стосовно пенсійної реформи та книжку постійного дописувача «УМ», правозахисника Олекси Чорноти.

Реформа буде. Дірка теж?

Після того «куратор» пенсійної реформи Тігіпко пішов за трибуну — доповідати.

Критичної ситуації у пенсійній системі урядовець не приховував: «Альтернативи реформі немає». У нашій державі, за словами Сергія Тігіпка, — небачена армія пенсіонерів: один працюючий уже годує одного пенсіонера (загалом же українських пенсіонерів — 13 млн. 700 тис.). При цьому 65 відсотків наших пенсіонерів одержують пенсію менш ніж тисяча гривень. Натомість тих осіб, які одержують пенсійні виплати понад 10 тис. грн. щомісяця, — 3 800 осіб. Дірка в бюджеті Пенсійного фонду, за словами Тігіпка, у 2010 році становила 34,4 млрд. гривень. На 2011 рік, щоправда, урядовці прогнозують фантастичний для виконання борг — 18 мільярдів. Але пан Тігіпко уточнює: це якщо реформу розпочати. А інакше, мовляв, борги з виплати пенсій не за горами — вже зараз є складнощі з виплатами.

Сергій Тігіпко запевняє: нинішня влада буде активно працювати над легалізацією заробітної плати. Буде, мовляв, посилена відповідальність за зарплати в конвертах, змінюватимуть і трудове законодавство. А ще уряд Януковича–Азарова хоче активно займатися соціальною рекламою (це замість того, щоб займатися справжнім реформуванням).

Сергій Тігіпко та його команда прагнуть стимулювати українців працювати довше (віце–прем’єр дав зрозуміти, що від підвищення пенсійного віку для жінок уряд не відмовився); буде збільшення мінімального та загального трудового стажу, а також вислуги років для призначення пенсій.

Оплески в залі викликала згадка про заплановане обмеження максимальних пенсій (не більше 12 мінімальних зарплат), однак присутні не врахували, що ця норма стосуватиметься лише майбутніх пенсіонерів.

А от уповноважена ВР з прав людини Ніна Карпачова у своєму виступі була налаштована критично: в Україні темпи зростання пенсій уп’ятеро менші, ніж темпи зростання зарплати. Кожен п’ятий пенсіонер мусить працювати, і люди обурюються несправедливим нарахуванням пенсій. А замість того, щоб змінювати цю систему, влада бореться з підприємцями на майдані арештами та влаштовує обшуки.

Українці, каже Карпачова, тікають iз батьківщини. За даними омбудсмана, за кордоном зараз працює від п’яти до семи мільйонів наших земляків, із них три мільйони трудяться у Росії.

Загалом же щодо реформи мали можливість висловитися представники всіх парламентських фракцій, представники Федерації профспілок, експерти з соціальних питань. Про деталі вечірніх виступів «УМ» повідомить читачів пізніше.