Немає в революції кінця?

Немає в революції кінця?

На площі Тахрір уперше за три тижні замість людського моря залишаються лише окремі невеличкі групки. Учора головний каїрський майдан повністю відкрили для автомобільного руху — вулиці єгипетської столиці потроху повертаються до «нормального», «дореволюційного» життя.

Два дні Єгипет святкував перемогу. Революціонерам таки вдалося втілити в життя гасло «Геть Мубарака!» — президент, який правив країною впродовж 30 років, подав у відставку. Всю владу Хосні Мубарак передав Вищій військовій раді на чолі з міністром оборони Хусейном Тантаві, яка має забезпечити стабільність під час перехідного періоду й підготувати країну до вільних демократичних виборів.

За Конституцією Єгипту, в разі відставки президента його повноваження до нових виборів має виконувати спікер парламенту, тож розвиток подій можна розцінювати як військовий переворот. З іншого боку, «тахрірські» протестувальники не раз наголошували, що вимагають відставки не лише президента, а й «усього режиму», одним із втілень якого вважали й повністю підконтрольний главі держави парламент. І хоча номінально каїрський «Майдан» стояв за прихід демократичної цивільної влади, першими кроками військового керівництва революціонери мали бути задоволені: у неділю Вища рада оголосила про розпуск парламенту й призупинення дії Конституційного суду та самого основного закону, який потребує змін у бік демократизації державного устрою. Їх упродовж десяти днів має запропонувати спеціальна комісія. Уряд поки що фунціонує. У країні оголошено перехідний період, який «триватиме або шість місяців, або до проведення президентських виборів».

Піднебесна наступає

Піднебесна наступає

Уряд Японії офіційно визнав, що поступився Китаю другим у світі місцем за обсягом внутрішнього валового продукту. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, про це свідчать опубліковані в Японії дані про обсяг ВВП за четвертий квартал та загалом 2010 рік. Згідно з цим звітом, ВВП Країни Східного Сонця за минулий рік становив 5,474 трильйона доларів, тоді як ВВП Піднебесної імперії вийшов на рівень 5,8 трильйона доларів. Економіка Японії постраждала від зниження експорту та споживацького попиту, а в Китаї триває бум промислового виробництва. На думку експертів, у разі збереження нинішніх темпів економічного зростання КНР випередить світового економічного лідера — Сполучені Штати Америки — приблизно через десять років.

Не прощавай, зброє

Не прощавай, зброє

Минулої неділі у Швейцарії відбувся референдум щодо запровадження жорсткішої системи ліцензування продажу та зберігання вогнепальної зброї. З відповідною ініціативою ще 2007 року виступила неурядова організація з протидії поширенню вогнепальної зброї, яку підтримали лівоцентристські партії, жіночі та пацифістські рухи. Але пропозиція не пройшла: «за» висловилися лише 43,7 відсотка громадян, що взяли участь у референдумі, «проти» — 56,3 відсотка. Явка становила 48,8 відсотка виборців.

Як у Єгипті — не вийде?

Як у Єгипті — не вийде?

Як і передбачали експерти, після Тунісу та Єгипту «революційна лихоманка» охоплює все нові й нові арабські країни. Минулої суботи на антиурядові мітинги вийшло населення Алжиру та Ємену. Втім ці протести тривали недовго: не надто церемонячись із протестувальниками, влада направила проти них поліцію.

Джентльмени зачекають

Джентльмени зачекають

53–тя церемонія вручення найпрестижніших у світі музичних нагород «Греммі», яка позавчора увечері відбулася в Лос–Анджелеській залі «Стейпл сентер», запам’яталася яскравим шоу й відсутністю несподіванок. Загалом «Греммі» вручають у більш ніж ста номінаціях, але найпрестижнішими вважають категорії так званої «великої четвірки»: «Найкращий альбом», «Най–
кращий запис», «Найкраща пісня» та «Найкращий новий виконавець».

Всі статті рубрики