Як у Єгипті — не вийде?

15.02.2011

Як і передбачали експерти, після Тунісу та Єгипту «революційна лихоманка» охоплює все нові й нові арабські країни. Минулої суботи на антиурядові мітинги вийшло населення Алжиру та Ємену. Втім ці протести тривали недовго: не надто церемонячись із протестувальниками, влада направила проти них поліцію.

Алжирська опозиція запевняє, що на кожного з 10 тисяч учасників мітингу припадало по троє поліцейських. Правоохоронці наводять значно скромніші цифри: за їхніми даними, у столиці країни, місті Алжир, на акцію протесту вийшло не більш ніж півтори тисячі маніфестантів. Масових сутичок із поліцією вдалося уникнути: близько 400 людей, які вигукували гасла «Ні поліцейській державі!» правоохоронці спершу затримали, але невдовзі відпустили. Втім опозиція обіцяє не здаватися й надалі проводити акції протесту щосуботи — доти, доки в країні не зміниться режим. Раніше наляканий подіями в Тунісі та Єгипті президент Алжиру Абдельазіз Бутефліка, який перебуває при владі з 1999 року, пообіцяв провести в країні реформи.

У столиці Ємена Сані акцію опозиції також розігнали — поліція навіть не дозволила мітингувальникам пройти до посольства Єгипту, щоб висловити своє захоплення перемогою тамтешньої революції. Окрім того, як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», на центральну площу Сани зі знайомою назвою Тахрір (у перекладі з арабської це означає «визволення») автобусами звезли близько 5 тисяч прибічників партії влади. Вони розбили на площі намети, зайнявши таким чином головний майданчик, де могла б розгорнутися з протестами опозиція. Нагадаємо, під час революції в Єгипті президент Ємену Абдалла Салех, який керує країною з 1978 року, пообіцяв не балотуватися на черговий термін на виборах 2013 року.

Учора неспокійно було і в Бахрейні — на цей день опозиція запланувала масштабні акції протесту. Проходять вони під знаком релігійного протистояння: мусульмани–шиїти, які становлять у країні більшість, протестують проти утисків з боку сунітів. Їх меншість, але саме вони є «правлячою кастою» на чолі з королівською династією Аль–Халіфа. Один із перших мітингів, який відбувся в шиїтському селищі Невідрат на південному заході Ємену, поліція розігнала за допомогою сльозогінного газу й гумових куль.

 

ДО РЕЧІ

Уряд Італії оголосив режим гуманітарної катастрофи у зв’язку з напливом біженців із Тунісу, де близько місяця тому відбулася революція. Як повідомляє агенція «Франс пресс», тільки за останні кілька днів на невеликий італійський острів Лампедуза, розташований неподалік кордону з Тунісом, на човнах та плотах прибуло понад 5 тисяч нелегальних іммігрантів. Усіх їх переправляють до спеціального табору на острові Сицилія.

Побоюючись, що серед біженців можуть бути потенційні терористи, влада Італії звернулася до Євросоюзу з проханням виділити додаткові підрозділи прикордонників, які патрулюватимуть море біля узбережжя Тунісу, а також виявити сприяння в розміщенні нелегалів. Влада Тунісу на заклик італійських сусідів також спрямувала в прибережні райони країни спецпідрозділи сил безпеки, завданням яких є перекрити потік біженців до Європи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>