Побільше нардепів, поменше кодексів

15.02.2011
Побільше нардепів, поменше кодексів

Спікер Володимир Литвин у п’ятницю вітав у ВР переможців конкурсу шкільних газет, а тепер вітає депутатів–новобранців. (Фото Укрінформ.)

Найближчим часом Верховна Рада поповниться новими депутатами, які зайдуть у сесійну залу замість сумісників, позбавлених мандата. Учора Центрвиборчком визнав обраними та зареєстрував сімох нардепів: Сергія Андроса, Анатолія Степаненка, Володимира Литвинова, Василя Євтухова, Павла Солтуса, Ігоря Зварича (всі — з Партії регіонів), а також представника БЮТ Станіслава Березкіна. Голова ЦВК Володимир Шаповал вручив новим обранцям тимчасові посвідчення. Цього тижня семеро щасливцiв мають зачитати присягу в сесійній залі.

Що ж до Ради загалом, то цього тижня вона, очевидно, продовжить перекроювати повноваження у владних конструкціях. Так, Литвин закликав внести до порядку денного два законопроекти, запропонованих Президентом, — щодо центральних органів виконавчої влади та змін до закону про Кабінет Міністрів.

Зважаючи на останні події, опозиція запропонувала ухвалити проекти, які б примушували депутатів до особистого голосування під час ухвалення проектів щодо внесення змін до Конституції. Голова фракції «НУНС» Микола Мартиненко зазначив, що один із проектів стосується процедури, а інший передбачає запровадження відповідальності депутата за «неособисте» голосування. Литвину ця ідея не сподобалась, бо депутати мають завжди голосувати особисто, а не лише під час розгляду конституційних змін. «Тоді (у випадку запровадження відповідальності) ми в момент обезглавимо країну, бо в нас не буде вищого законодавчого представницького органу», — прокоментував спiкер.

Ще два резонанснi проекти — Житлового і Трудового кодексів — цього тижня можуть «вилетіти» з порядку денного. «Не слід давати підстав для збурень на порожньому місці, для того, щоб було менше приводів для політичного протистояння, для того, щоб більш прискіпливою була в цьому плані робота тих, хто має причетність до відповідної ініціативи», — заявив днями Володимир Литвин.