Патріарх у відставці

11.02.2011

Учора о 13–й годинi прес–служба Ватикану повідомила, що Папа Римський Бенедикт XVI прийняв зречення Верховного архiєпископа Києво–Галицького кардинала Любомира Гузара. У той же час на прес–конференції в Києві 78–річний глава УГКЦ оголосив, що вже не керуватиме Українською греко–католицькою церквою.

Із проханням про відставку через погіршення стану здоров’я блаженнійший Любомир звернувся до Папи Римського понад два роки тому. «Хотiв би пiдкреслити, що це звернення не стало рiшенням однiєї хвилини i не зроблено пiд тиском якихось обставин, — розповів патріарх. — Коли мене вибрали 10 рокiв тому, я повідомив своїм спiвбратам, що досягши 75 рокiв, згiдно з церковним правом, хотiв би передати уряд наступниковi».

Два роки тому кардинал Гузар нагадав побратимам цi слова i почав обговорення своєї можливої вiдставки з Папою Бенедиктом XVI. Тривалий час релігійні лідери обмірковували рiзнi аспекти цього кроку. Папа довго не хотiв приймати вiдставку, бо прагнув, щоб усе вiдбулося спокiйно, випрацьовано, щоб люди не думали, що це «кiнець свiту». Владика Любомир запевняє, що на його рiшення нiяк не вплинула нинішня «політика». За його словами, полiтична ситуацiя змiнюється, а церква є тривалою iнституцiєю i пережила не одну неприємну ситуацiю. «Прошу пам’ятати, що Верховний архiєпископ є предстоятелем УГКЦ, а третина її — поза межами України, — нагадує владика. — Тому йдеться про добро всiєї церкви».

Врешті понтифік відставку прийняв, зробивши виняток, адже титул предстоятеля церкви дається довічно. Любомир Гузар очолював УГКЦ із 2001 року, ставши наступником кардинала Мирослава Івана Любачівського. Про те, що він готовий залишити свою посаду, владика Любомир повідомив ще наприкінці минулого року. «Я не вічний. Мені здається, що краще передати своє правління зараз, спокійно, щоб справа тривала. Церква є живою, і ніхто не є незамінним. Наша церква зробила величезне просування за останні 14 років, але перед нами ще довгий шлях до повної організації», — повідомив тоді предстоятель УГКЦ. Утім, як виявилося, ніхто не очікував, що це станеться так швидко. Для багатьох діячів церкви і мирян нинішня заява стала несподіванкою.

На запитання, кого вiн бачить своїм наступником, владика Любомир запевнив, що про це подбає синод, якому вiн довiряє. Може статися, що це буде перший синод, який вiдбудеться у Києвi. Принаймнi владика сподiвається, що до часу обрання наступника вдасться пiдготувати Патрiарший храм Святого Воскресiння у столицi, аби його висвячення вiдбулося саме там. «Ми не прийшли, а повернулися до Києва, звiдки нас насильно витiснили 300 рокiв тому силами Росiйської iмперiї», — нагадує владика.

Згідно з канонічним правом до обрання нового предстоятеля УГКЦ адміністратором церкви буде архієпископ Львівський Ігор (Возьняк). Нового патріарха обиратимуть на зборах Священного синоду за участі єпископів з усього світу. На вибори відводиться два місяці.

Перша порада владики наступниковi — втримати внутрiшню єднiсть церкви, щоб якнайкраще служити Боговi та людям. «Вiдбудеться ще не одне обговорення в керiвництвi церкви, яка постать необхiдна, щоб тут справу очолити», — сказав Гузар.

«Трохи сумно, бо такого ж, як владика Гузар, уже не буде, — каже голова київського товариства «Меморіал» Роман Круцик, який стояв біля витоків відродження Української греко–католицької церкви, земляк патріарха, чиї батьки походять iз Галицького району Івано–Франківщини. — Це мислитель, кожне слово його — то шедевр. Але думаю, що поганого не виберуть», — жартує пан Роман.

Тим часом владика Любомир не збирається покидати свого активного стилю життя. За його словами, тепер у нього буде бiльше часу на спiлкування з молоддю та різними професійними групами, а також на творчу працю. «В Америцi є вiдомий мюзикл «Зупинiть свiт, я хочу вийти». А я не хочу виходити, — каже він. Я ще не дав собi вимурувати печi, на якiй би мiг всiстися, як старий дiд».

 

ДОСЬЄ «УМ»

Любомир Гузар народився у Львові 26 лютого 1933 р. У 1944 р. його родина змушена була виїхати з України. Спочатку жила в Австрії, а в 1949 р. переїхала до США.

Там він продовжив навчання, вивчаючи філософію в університеті Нью–Йорка. Богословську освіту здобув у Католицькому університеті у Вашингтоні.

У 1954 р. отримав ступінь бакалавра, 1967–му — ступінь магістра. У квітні 1977 р. був висвячений патріархом УГКЦ Йосифом Сліпим у сан єпископа.

1993 р. повернувся в Україну. До квітня 1996–го був екзархом Києво–Вишгородської єпархії. 14 жовтня 1996 р. Синод єпископів УАПЦ обрав Любомира Гузара єпископом–помічником iз делегованими правами глави УГКЦ.

Був обраний главою УГКЦ 25 січня 2001 р.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>