Криголаму не місце в болоті

Криголаму не місце в болоті

Після Києва, Рівного та Харкова Ліну Костенко чекали у Кривому Розі, Львові та Острозі. Але вчора авторка роману «Записки українського самашедшого» заявила, що призупиняє серію зустрічей зі своїми шанувальниками і відтепер спілкуватиметься з ними тільки зі сторінок своїх книг. Як схильні думати організатори туру, причиною такого рішення стало нещодавнє засідання літературних критиків у львівському кафе «Кабінет», на якому свої думки з приводу «Записок...» висловлювали Юрко Кучерявий, Віктор Неборак та Ігор Котик. Як запевняє ZIK, авторці закидали неточність деяких визначень та понять, незрозумілість жанру (Юрій Кучерявий заявив, що, на його думку, «Записки...» — взагалі не роман, а соціальний памфлет). Під час обговорення твору звучали також слова «ксенофобія», «гомофобія», «сексизм», а на адресу письменниці навіть пролунав «комплімент» «змаразматіла»...

Помста за Сталіна?

Помста за Сталіна?

Монумент борцям за волю України з ініціативи громадської організації «Тернівські козаки» встановили ще у 2006 році. На хресті з меморіальною дошкою викарбувано імена найвизначніших постатей в історії нашої держави — від Богдана Хмельницького, Виговського, Мазепи до Петлюри, Грушевського, Бандери, Чорновола і Стуса.

Хоч зірку з неба!

Хоч зірку з неба!

В основу свята, яке тепер називають Днем закоханих, покладено легенду про християнського проповідника Валентина. За те, що підпільно вінчав закоханих, його посадили до римської в’язниці і невдовзі засудили до страти. Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дочку в’язничного наглядача й зцілив її від сліпоти. За іншою версією, дівчина сама закохалася у Валентина, та священик дав обітницю безшлюбності, тож не міг відповісти взаємністю. У ніч на 14 лютого, перед стратою, він прислав платонічній коханій зворушливого листа, підписавшись «твій Валентин».

Хто тут Національний?

Хто тут Національний?

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 9 лютого переоформила ліцензію Національної телекомпанії України у зв’язку зі зміною програмної концепції. Відтепер державне телебачення на законних підставах зменшує частку української мови в ефірі з 95 відсотків до не менше 75. Це мінімальна квота, яку регламентує закон для загальнонаціональних мовників. Заступник генерального директора НТКУ Євген Буцан на засіданні пояснив, що ця зміна зумовлена співпрацею українського Першого Національного каналу із... «Савік Шустер студіо», яка готує для дер­жавного мовника три ключові проекти: «Шустер live», After Live і «Про що кіно?». «Савік не залишає спроб вивчити українську , але йому вона ще не дуже дається. Тому ми вважаємо, що краще не спотворювати українську мову», — цитує пана Буцана «Телекритика».

Чужі краї, знайомі небезпеки

Чужі краї, знайомі небезпеки

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Вранці 9 лютого у Чехії на швидкісній автомагістралі поблизу міста Простейов, що в Оломоуцькому краї, сталася автокатастрофа. Загинуло шестеро людей, серед яких була й громадянка України. «БМВ» виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся з автомобілем «Шкода–Феліція». Всі, хто перебував в обох автомобілях загинули, зокрема 11–річна дівчинка померла по дорозі до лікарні.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Патріарх у відставці

Патріарх у відставці

Учора о 13–й годинi прес–служба Ватикану повідомила, що Папа Римський Бенедикт XVI прийняв зречення Верховного архiєпископа Києво–Галицького кардинала Любомира Гузара. У той же час на прес–конференції в Києві 78–річний глава УГКЦ оголосив, що вже не керуватиме Українською греко–католицькою церквою.

Всі статті рубрики