Солодкі «валентинки»

09.02.2011

Один з атрибутів романтичного народного свята закоханих в Італії — солодощі. У країні–«чобітку» День святого Валентина називають просто «солодким». Тому який же стіл 14 лютого без торта чи печива?!

 

Якщо в солодощах у День закоханих вишуковувати символічний зміст, то не можна не згадати «Кучерявого амура». Приготування цього торта майстерно виписує у «Кулінарних фіглях» Марія Матіос. Тож, беремо 400 г сметани (можна замінити однією склянкою сметани, до якої додати склянку кисляку), 1 банку згущеного молока, 4 яйця, 2 чайні ложки гашеної соди, 2 склянки цукру, 3 стакани борошна, ванілін. Перемішуємо все це або збиваємо міксером. Далі діліть тісто на дві частини. В одну додайте 1–2 столові ложки какао і знову добре вимішуйте. «Ось вам і день, і ніч нашого життя, радість і сльози, печаль і розлука», — розмірковує письменниця. Випікаємо два коржі. Тим часом готуємо крем: збиваємо 600 г сметани та склянку цукру і додаємо лимонну кислоту чи цедру лимона. Марія Матіос якщо бере магазинну сметану, виливає її у друшляк, застелений марлею, і відстоює кілька годин, щоб для крему лишилося лише густе. (Тоді й 1 л сметани не буде зайвим). Далі білий корж поливаємо горілкою, коньяком чи ромом, змащуємо кремом і викладаємо на тортівницю. «А з темним коржем зробимо деякі екзекуції, як нерідко робить їх із нами життя, — пише Марія Матіос. — Темний корж ламаємо на великі шматки, добре з усіх боків обмочуємо їх у кремі й тісненько, як у час холоду люди притискаються одне до одного, притискуємо — викладаємо ці шматки на білий корж у вигляді кучерявої голови. Ось вам і кучерявий амур чи ваш коханчик». Потім ставимо торт у холодильник і робимо помадку. Змішуємо три ложки какао, три столові ложки цукру, 50 г масла, 10 столових ложок молока та прокип’ячуємо. Коли торт добре вихолодиться, прикрашаємо його зверху горіхами, чорносливом, родзинками і заливаємо помадкою.

Якщо вам більше до вподоби класика — коли у День закоханих повсюду лише сердечка — зготуйте печиво «Два серця». Посічіть 300 г борошна з вершковим маслом (200 г), додайте 3 жовтки, швидко вимісіть тісто і поставте у холодильник на 1,5—2 години. Потім холодне тісто тонко розкачайте і виріжте ножем чи вичавлюйте формочкою сердечка. Швидко збийте на круту піну три білки та 300 г цукру і ножем викладайте її на кожну фігурку, розрівняйте. Випікайте у духовці при середній температурі. Готовність печива визначають за кольором піни: коли вона стає світло–коричневою — час виймати деко з духовки. Готові печивка треба «склеїти» вишневим джемом по два. А потім — час пригощати такими «нерозлучниками» усіх, хто вірить у романтичні почуття.

 

ФЕСТИВАЛЬНИЙ СИНДРОМ

Львів у шоколаді

Із 11 до 14 лютого у Львові проводитимуть IV міське Свято шоколаду.

Там працюватимуть імпровізовані Шоколадна фабрика та Музей шоколаду, майструватимуть із шоколаду Львів у мініатюрі, викладатимуть картину, яка складатиметься з 15 000 шоколадних доміно розміром 50 на 25 мм. На святі, окрім всесвітньо відомого українського кондитера Валентина Штефаньо, своєю майстерністю поділиться найвідоміший шоколатьє Росії — Едуард Лебедєв. Також організатори запросили спеціального гостя — співака Робертіно Лоретті, який урочисто відкриє перший день свята та дасть святковий концерт у Львівській опері.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>