За туристів відповідатимуть головами

09.02.2011

Упродовж минулого року Івано–Франківщину відвідали майже мільйон туристів. За кількістю відпочивальників та прибутками від їхнього перебування в краю Черемоша й Прута Прикарпаття не тільки ввійшло до трійки вітчизняних лідерів із надання турпослуг, а й набуло, передусім завдяки гірськолижному курорту «Буковель», іміджу одного з привабливих туристично–рекреаційних регіонів Східної Європи.

Нині в області успішно розвивається гірський, пішохідний, водний, оздоровчий, сільський, культурно–пізнавальний, екскурсійний туризм, функціонує понад 200 туристично–рекреаційних закладів, зокрема 98 готелів i 750 приватних садиб сільського зеленого туризму. Торік завершилася реалізація оригінального проекту «ВелоКраїна», започаткованого Центром соціальних та ділових ініціатив міста Яремче. У результаті з’явився 51 велосипедний маршрут, збудовано 10 нових придорожніх місць для відпочинку туристів, встановлено 800 велосипедних стійок та облаштовано для потреб велотуристів 53 садиби.

Та це, як стверджує обласна влада, — далеко не межа. За розрахунками фахів­ців, Прикарпаття найближчим часом може щорічно приймати не менше півтора мільйона туристів та екскурсантів. Задля досягнення таких амбітних показників колегія облдержадміністрації та президія облради на спільному засіданні схвалили регіональну цільову Програму розвитку туризму в Івано–Франківській області на 2011—2015 роки. На її реалізацію лише з обласного бюджету планують виділити понад 5 мільйонів гривень. Щоправда, клопотів додасться не тільки чиновникам із туризму, а й місцевим керівникам. Як застеріг прикарпатський «губернатор» Михайло Вишиванюк, відтепер ефективність роботи голів райдержадміністрацій та мерів міст обласного підпорядкування визначатимуть і за кількістю туристів, яких удасться привабити на «підконтрольні» території.