Ліквідувати! Бо... українська

09.02.2011

У Будьонівському районі Донецька чотири загальноосвітні школи. Із них лише одна — ЗОШ № 136 — має статус української. Саме вона останнім часом стала об’єктом прискіпливої уваги громадськості міста і представників ЗМІ. Пікантності ситуації додає той факт, що в цій школі навчався малий Петя Симоненко, нині — лідер Компартії України.

Учора о 17–й годині на подвір’ї школи відбувся велелюдний мітинг — протест батьків, учнів та представників громадських організацій, зокрема Донецького обласного осередку товариства «Просвіта», проти ліквідації україномовної школи. Лiквiдують у рамках «оптимізації», згідно з «Регіональною дорожньою картою щодо оптимізації мережі бюджетних установ та видатків місцевих бюджетів на їх утримання» від 15.10.2010 року, схваленою головою Донецької облдержадміністрації Анатолієм Близнюком.

Батьки закликають відстояти школу для своїх дітей. Вони через засоби масової інформації звернулися до всіх батьків, а також до представників громадськості з проханням підтримати їх. Як з’ясувала «УМ», від чиновників обласного до районного рівня, а також директора школи допомоги чекати не доводиться. «Ми відстоюватимемо права своїх дітей на навчання саме у цій, україномовній школі, — каже «УМ» член батьківського комітету ЗОШ №136 Наталія Литкіна, син якої навчається у другому класі. — Наразі склалася ситуація, що керівництво школи не хоче приймати заяви від батьків дітей, які наступного навчального року підуть у перший клас. Таких заяв на сьогодні вже є 52 і вони продовжують надходити. Тобто вже набирається два повноціннi класи. Аналогічно не приймають заяви від учнів дев’ятих класів, які виявляють бажання продовжувати навчання у десятому. Керівництво мотивує тим, що школа потрапила під «оптимізацію», її невдовзі мають закрити, а учням пропонують перейти навчатися в сусідню школу №120».

Батьки категорично виступають проти такого рішення й хочуть, щоб їхні діти навчалися в україномовній школі. «У навчальному закладі склався прекрасний педагогічний колектив, усі предмети, включаючи уроки фізичної культури, викладаються українською. Нашим дітям це подобається. Школа — одна з кращих, заповнена на 95 відсотків. Нині в ній навчається 571 учень, а з урахуванням 52 майбутніх першачків буде 623, — каже пані Наталя. — Крім того, школа добротна, тепла. Останнім часом за рахунок бюджетних та спонсорських коштів місцевого осередку Компартії у школі зміцнили фундамент, відремонтували дах і спортивний зал, а за кошти батьків встановили пластикові вікна на першому поверсі будівлі. Загалом було витрачено 530 тисяч гривень. Школа — в усіх відношеннях перспективна.

Батьки не хочуть віддавати дітей до 120–ї школи, мотивуючи тим, що педагогічний колектив у їхній школі сильніший, фаховіший. Більше того, за словами батьків, 120–та школа, де 440 учнiв, користується в районі не найкращою репутацією. «Крім того, в цій школі українською є змога навчатися лише в 1—3–х та 5—7–х класах. У 4–х та 8—11–х класах — навчання винятково російською, що позбавляє права вибору наших дітей, яким потрібно добре знати рідну мову, — обурюється член батьківського комітету школи Оксана Бондаренко. — Батьківський комітет вимагає від керівництва районного відділу освіти чітко пояснити позицію влади. Ми хочемо знати, з якої причини мають ліквідувати саме нашу, українську школу. До нас приходять діти саме тому, що класи українські. Нещодавно на виїзних зборах Будьонівського райвиконкому його голова Віктор Карцев запевнив, що набір у перші класи нашої школи буде, але завідувач районного відділу освіти пані Шохіна його слова спростувала. Директор школи Тетяна Іванівна Трусова заспокоює, радить змиритися з обставинами й налаштовує батьків мовчати. Проте ми будемо відстоювати своє конституційне право».

 

ВІДГУК

На захист школи, де навчався Петро Симоненко, стала Комуністична партія. Перший секретар Донецького обкому Компартії, народний депутат України Микола Кравченко заявляє, що КПУ виступає проти закриття шкіл у Донецьку, зокрема й тієї, де набирався знань лідер партії. Учора на прес–конференції в Донецьку Кравченко заявив, що КПУ виступатиме проти закриття шкіл на рівні міських і районних рад Донецька. За даними комуністів, влада Донеччини планує закрити в області 27 шкіл, а на такій економії будувати економіку не можна.