Софія — київська, а не московська!

09.02.2011
Софія — київська, а не московська!

Захисники собору переконані: передавши Національний заповідник «Софія Київська» у підпорядкування Міністерства культури, влада насправді «подарує» його Московському патріархату. (Фото Катерини ГОРНОСТАЙ.)

Із вимогою не допустити передачу Національного заповідника «Софія Київська» у підпорядкування Міністерству культури вчора на Софійській площі зібралося близько двох сотень людей. Серед них — активісти з організацій «Збережи старий Київ», «Кияни проти руйнації» та працівники заповідника.

Невдоволення учасників акції спровокувала інформація про підготовку указу Януковича щодо передачі Мінкульту музеїв та заповідників, які підпорядковані Міністерству регіонального розвитку. В адресованому Президентові листі, на підтримку якого під час акції збирали підписи, зазначено, що в Україні тільки Мінрегіонбуд може забезпечити музеї необхідними фахівцями: архітекторами і реставраторами.

Як розповіли «УМ» активісти ініціативи «Збережи старий Київ», необхідність передачі заповідника влада аргументує тим, що це вимога ЮНЕСКО. Однак, за словами активістів, насправді жодного слова про необхідність передачі Софії Міністерству культури немає — йдеться лише про створення єдиного координаційного центру для управління заповідниками, до якого мали ввійти представники обох міністерств, чиновники з КМДА та працівники заповідників. Виходить, логіку ЮНЕСКО зрозуміли неправильно або так, як було вигідно теперішній владі.

«Небезпека в тому, що фахових людей намагаються витіснити з посад і посадити на їхні місця корумпованих чиновників, — пояснює ситуацію екс–директор Національного Києво–Печерського історико–культурного заповідника, учасник акції Сергій Кролевець. — Сьогодні чиновники, які роками забудовували Київ (наприклад, Микола Кучерук), перейшли на керівні посади в Києво–Печерський заповідник, який курирує Мінкульт. Передача в Міністерство культури ще й Софії обернеться катастрофою: хто в тому міністерстві буде нею опікуватися?»

«Мінрегіонбуд курирує Софію Київську з 1943 року, — додає активістка організації «Кияни проти руйнації» Ірина Нікіфорова, — він забезпечує заповідник архітекторами, реставраторами тощо. Мінкульт же, який опікується Києво–Печерською лаврою, довів стан заповідника до критичного. Наведу один приклад: за одну добу зруйнували в’їзні ворота XVIII століття — тільки тому, що через них не могла проїхати будівельна техніка».

Схоже на те, що тривога активістів і працівників заповідника Софії невипадкова. Представників Мінрегіонбуду намагаються просто поставити перед фактом: Софію в них заберуть. А віддадуть, швидше за все, як і Лавру, Московському патріархатові. Показовий приклад: на «круглому столі», присвяченому питанню перепідпорядкування заповідника, що відбувся 4 лютого, першим у складі запрошених значиться прізвище керівника прес–служби УПЦ МП Василя Анісімова. Ні для кого не новина, що ця релігійна структура ще з 90–х років бореться за те, аби її священикам дозволили проводити богослужіння у храмі, якому тисяча років.

Про можливі наслідки такої «духовної роботи» Московського патріархату, яка може початися у стінах Софійського собору, «УМ» розповіла доктор історичних наук і професор Надія Нікітенко, яка працює в Софії 33 роки: «За даними досліджень, у тому разі, якщо в головному соборі проводитимуть богослужіння, вібраційні навантаження зростуть у 30—40 разів. Це призведе до відшарувань мозаїк, які й без того тримаються завдяки регулярній реставраційній роботі. У такому разі не виключено, що падіння величезних шматків мозаїки може призвести до травмування і навіть до людських жертв».

Ігор Луценко, активіст організації «Збережи старий Київ», під час свого виступу на площі говорив і про ще одну небезпеку «вселення» Московського патріархату в заповідник «Софія Київська» — перетворення його на «релігійний базар» за зразком того, який діє на території Києво–Печерської лаври.

Загалом учорашня акція пройшла успішно: активісти зібрали кілька десятків підписів на підтримку звернення музейників до Януковича з проханням зустрітися, обговорити долю Софії і не допустити її передачу Міністерству культури та створили живий ланцюг біля входу — як символічний паркан і готовність боротися проти варварської політики Мінкульту і нинішньої влади.

 

ПРОВОКАЦІЯ

«Вас продали! У Верховній Раді — євреї!»

Під час виступу одного з активістів–захисників Софії Київської, який закликав усіх небайдужих до долі держави об’єднуватися, аби протистояти антинародній політиці Януковича, у натовпі з’явився чоловік в окулярах і чорній дублянці. Він почав розштовхувати людей і прямувати до майданчика виступаючих зі словами: «Щоб громадянська війна була? Що ти мелеш?!»

Люди одразу обступили чоловіка, намагаючись заспокоїти, але той і надалі репетував: «У вас розуму немає, а ви ще навчаєте молоде покоління, яке не знає своєї історії! Коли подивитися історію України, якісь націоналістичні рухи розколи вносять, говорять про якусь свободу, про якусь мову... Це збентеження населення під приводом громадянської війни!»

«Друже, мабуть, іди звідси», — намагаючись відтіснити нервового дядька з натовпу, почав було чоловік із тризубом на шапці. «Руки приберіть! — не втихав скандаліст. — Я, Щербина Віктор Григорович, захищаю права української нації! Чому ви не піднімаєте питання, що в паспорті немає глави «національність»?! — продовжував свій спіч Віктор Григорович, який iз хвилину тому звинувачував у всіх бідах націоналістичні рухи. — Чому ви не піднімаєте питання, що євреї сидять у нас у Верховній Раді?!».

У серце конфлікту швидко підбіг депутат Олесь Доній і попросив міліцію прибрати провокатора за антисемітську агітацію. Однак правоохоронці стояли поруч зі Щербиною, доки той сам не пішов із площі. «Це цілеспрямоване засилля провокаторів від влади, аби дискредитувати акцію руху опору відверто агресивною поведінкою. Це колишня кадебістська технологія, яку використовують спецслужби», — поділився своєю думкою пан Доній, коли Віктор Григорович зник із горизонту.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>