Феміда, певне, була з Донбасу...

27.01.2011

Партія влади продовжує вибудовувати свою вертикаль на персоналіях, які походять із Донбасу. Так, Вища рада юстиції призначила Артура Ємельянова на посаду глави Господарського суду Києва. ВРЮ також ухвалила рішення звільнити Ємельянова з посади глави Господарського суду Донецької області.

Цікаво, що Ємельянов перебрався у столицю зовсім недавно. Президент лише 14 січня перевів суддю в Київ у Госпсуд.

А тим часом цікаві події розгортаються довкола іншого вихідця з Донбасу — голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ Леоніда Фесенка. Представники правничих та правозахисних організацій вимагають звільнити його з поважної суддівської посади, а також позбавити його членства у Вищій раді юстиції у зв’язку з порушенням присяги. Уродженець Луганщини Фесенко вже кілька місяців суміщає посаду голови суду з депутатським мандатом.

«Відповідно до Конституції, професійні судді не можуть брати участі у будь–якій політичній діяльності. Показовим є той факт, що народний депутат Фесенко 7 жовтня проголосував за обрання себе суддею Вищого суду з цивільних і кримінальних справ», — заявили правозахисники.

Вони також обурені тим, що Фесенко, виступаючи перед депутатами Луганської обласної ради, нібито обіцяв їм спокійне життя, «без неприємностей». На думку правозахисників, відмова від політики є «прикладом свідомого й умисного порушення закону та утверджує у свідомості громадян думку про залежність усієї системи судів, що розглядають цивільні та кримінальні справи, від Партії регіонів, яку представляє у Верховній Раді суддя — народний депутат Фесенко», — обурюються правозахисники.

Звернення підписали представники Української Гельсінської спілки, Харківської правозахисної групи, Центру політико–правових реформ, Асоціації правників України, Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» тощо.