До шкварок

26.01.2011
До шкварок

Посмажене шматками сало з прорістю запросто може замінити котлету чи куряче стегенце. Навіть просто з куснем хліба шкварки — це смачно. А якщо додати тушковану квашену капусту — виходить практично повноцінний обід. А ось іще кілька ідей «до шкварок».

«Карнавальна» капуста. Потрібно: по однiй голівці білокачанної капусти (близько 3 кг) та часнику, 3 середнього розміру буряки. Для маринаду: 1,5 л води, по 2 столові ложки солі та цукру, 1,5 — оцту, 10—15 горошин чорного перцю, 3 лаврові листки, півсклянки олії. Спочатку ріжемо капустину начетверо, вирізаємо качанчик, потім кожну з частин — ще на 4—5 частин, щоб мати часточки однакового розміру. Часник січемо, буряк тремо на велику тертушку. У велику емальовану каструлю викладаємо шарами капусту і буряк із часником, щоб останні були верхнім шаром. В іншій каструлі готуємо маринад — вода, олія, сіль, цукор, лаврове листя, перець — і ставимо на вогонь. Коли маринад прокипить хвилин зо дві, потрібно влити оцет, швидко перемішати і відразу зняти з плити. Гарячим маринадом залити капусту з буряком, накрити тарілкою і придушити пресом. Каструлю накрити кришкою, «закутати» рушником чи ковдрою і поставити у тепле місце. Через добу вже можна смакувати маринованою капустою червоного кольору (яскравість фарбування значною мірою залежить від білизни свіжої капусти). Але чим довше маринується білокачанний овоч — тим він смачніший. До речі, у цієї капусти немає бурякового присмаку.

Вівсяно–гречані оладки. Потрібно: 0,5 л молока, 1,5 склянки вівсяних пластівців швидкого приготування, 1—2 яєць, 4—5 столових ложок гречаного борошна, по 1 великій цибулині та морквині, сода на кінчику чайної ложки, погашена оцтом, сіль, чорний мелений перець. Вівсяні пластівці заливаємо гарячим молоком, накриваємо і залишаємо на 20 хвилин, щоб розбухли. Потім додаємо борошно, погашену соду, яйця, натерту цибулю (на великій тертушці) і моркву (на дрібній). Можна також додати свіжий кріп, петрушку, мелений мускатний горіх. Солимо, перчимо і смажимо, як звичайні оладки.

Кукурудзяні варениці. Потрібно: 140 г кукурудзяного борошна та 180 г — пшеничного, 1 яйце, 80 г молока, сіль. Усі інгредієнти замішуємо і готуємо тісто. Розкачуємо його завтовшки 3—4 мм, нарізаємо ромбиками (2—3 см) і варимо у підсоленій воді до готовності — поки не спливуть. Додаємо шкварки, смажену цибулю — швидко, просто, смачно й ситно.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>