Нова Курбалесія

26.01.2011

Невідомі вандали позривали бронзові літери на могилі–пантеоні, де покоїться прах Леся Курбаса, його матері Ванди та дружини Валентини Честякової. Про це театральним діячам Харкова повідомила дирекція міського цвинтаря №13, коли ті прийшли вшанувати пам’ять відомих митців. За фактом вандалізму було порушено карну справу, але на слід зловмисників правоохоронці поки що не вийшли.

Як повідомив пресі декан театрального факультету Харківської академії мистецтв Ігор Борис, пантеон Курбасів був відкритий під час І Міжнародного фестивалю театрального мистецтва «Березіль–93». Тоді ж учні відомого режисера домоглися, аби на могилі помістили капсулу із землею, привезеною із Соловецьких островів, де й знайшов смерть репресований у 1933 році митець. Відтоді минуло вже 17 років, тому пантеон наразі потребує серйозного ремонту. Окрім поцуплених вандалами літер, у основі надмогильного пам’ятника утворилася чимала тріщина. Якщо її не усунути, увесь комплекс може нахилитися. Про цю проблему театральні митці вже повідомили міську владу. Якщо управлінці не знайдуть кошти на ремонт, то театральні митці спробують справитися з пошкодженням самотужки.

А між тим у Харкові, здається, таки завершилася 20–річна дискусія на тему: «Де, хто і коли збудує у місті пам’ятник Лесю Курбасу». Вперше такі ідеї з’явилися ще у 80–х роках, але харків’яни постійно не знаходили з цього питання єдиного консенсусу. Комусь не подобалося запропоноване місце спорудження монумента, ще комусь — ескізи самого пам’ятника, ще хтось вимагав оголошення всеукраїнського конкурсу проектів.

І ось нарешті крига скресла. Архітектор Павло Чечельницький та скульптор Семен Якубович (останній є автором і згаданого пантеону, і меморіальної дошки режисеру на фасаді Театру імені Тараса Шевченка) запропонували на огляд монументальну споруду у вигляді півтораметрового бюста митця і 5–метрового постаменту. Збудують пам’ятник по вулиці Римарській біля входу до театру «Березіль», що вважається експериментальним майданчиком Державного академічного театру імені Т.Г.Шевченка, де й працював відомий режисер. Із спорудженням пам’ятника харків’яни планують впоратися до лютого 2012 року, коли відзначатиметься 125–та річниця від дня народження митця. А от чи впораються — не відомо, адже такі плани були у міста і чотири роки тому. Тобто напередодні 120–річного ювілею режисера.