Будинок, де лікують серця

25.01.2011
Будинок, де лікують серця

Цей розкішний будинок дістанеться багатодітній родині.

Незабаром ще кілька дітей стануть по–справжньому щасливими — вони будуть виховуватися в родині. Чернівецька міська рада виграла Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, на який подала свій проект щодо розвитку сімейних форм виховання дітей–сиріт через створення дитячого будинку сімейного типу.

Такий будинок відкриють у Чернівцях уже цьогоріч. Для його облаштування міська рада надала дiм вартістю 1,3 мільйона гривень в елітному котеджному містечку «Віденська брама». До речі, цей будинок — пайовий внесок забудовника на розвиток інженерно–транспортної та соціальної інфраструктури міста. І як ним розпорядитися — вирішує міська влада. Мер Чернівців Микола Федорук запропонував віддати його дітям.

Родину для цього дитячого будинку, яка візьме на утримання 8—10 сиріт, обиратимуть на конкурсних засадах. Про це повідомила начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради Наталя Коцур. Сім’ю, яка мешкатиме в котеджі площею понад 300 «квадратів», також забезпечать меблями, побутовою технікою, посудом та всім необхідним.

Наразі в Чернівцях є 17 сімей, охочих узяти на виховання дітей–сиріт, але необхідним вимогам, які законодавство висуває до батьків–вихователів, відповідає лише одна родина. Для збільшення кола охочих узяти участь у конкурсі міський центр соціальних служб для сім’ї та молоді проведе інформаційно–агітаційну компанію.

До речі, котеджне містечко «Віденська брама» з’явилося в Чернівцях нещодавно, і живуть там переважно «не бідні» люди. Тому були певні непорозуміння з деякими мешканцями щодо рішення влади влаштувати тут будинок сімейного типу. «Мешканців елітного району турбувало те, що поряд із ними житимуть сироти. Проте нам удалося переконати їх, що виховання дітей–сиріт поряд зі «звичайними» піде на користь останнім», — каже Наталя Коцур.

 

ДО РЕЧІ

Наразі у Чернівцях працює лише один дитячий будинок сімейного типу та дві прийомні сім’ї. Кожен вихованець прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу, окрім передбачених законом виплат, отримує щомісяця на особистий рахунок 250 грн. муніципальної допомоги. Таку ж допомогу отримуватимуть усі вихованці новоствореного дитячого будинку.