РАХУНКОВА ПАЛАТА

21.01.2011

14 трильйонів доларів

сягнув державний борг Сполучених Штатів Америки. За повідомленням міністерства фінансів цієї країни, це означає, що умовно кожен американець винен 45 тисяч доларів. Межу державного боргу американські конгресмени підняли до 14,3 трильйона доларів у лютому минулого року. Законотворці пішли на цей крок після наполягання міністра фінансів Тімоті Гейтнера, який у своїй доповіді переконував, що допустиму суму держборгу слід збiльшити, інакше довелося б різко скорочувати витрати. При цому Гейтнер запевняв, що встановлена межа у 14,3 трильйона буде досягнута не раніше березня цього року.

 

88 мільярдів гривень

має виплатити наша держава за борговими зобов’язаннями, повідомив Прем’єр–міністр Микола Азаров. При цьому глава уряду нагадав, що 4 мільярди гривень — гроші, позичені попереднім Кабміном під 28 відсотків річних. «Нам доведеться жити у борг ще декілька років, оскільки позики, зроблені попередниками, вимагають сьогодні, щоб не скорочувати соціальні виплати і фінансування програм розвитку країни, і далі брати в борг», — пояснив Прем’єр.

 

46 мільйонів доларів допомоги

пропонує надати Грузії Єврокомісія. Щоправда, якщо одну половину суми єврочиновники хочуть надати у вигляді гранту, то іншу — на кредитних умовах. Експерти зазначають, що ця ініціатива Європи стала можливою завдяки успiшнiй реалізації у 2009—2010 роках першого траншу макрофінансової допомоги на таку саму суму. Нинiшнiй транш є частиною всебічного пакету допомоги для відновлення економіки Грузії після російсько–грузинської війни у серпні 2008 року.

 

7—12 мільйонів доларів

збитку щороку завдає світовій економіці морське піратство, причому 95 відсотків цієї суми припадає на захоплені піратами судна в акваторії Індійського океану. Як повiдомляє Рейтер, за висновками вчених, позиція світових держав у вирішенні цієї проблеми здебільшого зводиться до «лікування симптомів піратства», а не основних причин. Із 2006 року зареєстровано 1600 нападів на кораблі, під час яких загинули 54 людини.

 

1 800 дозволів на роботу

виділила Італія для громадян України в рамках Декрету про врегулювання трудових потоків. Загалом документ передбачає видачу 100 тисяч дозволів на легальне працевлаштування громадян держав — не членів Європейського Союзу. Згідно з італійським законодавством, роботодавці, беручи на роботу іноземця, повинні зареєструвати персональні дані на сайті міністерства внутрішніх справ Італії, заповнити форму–бланк та вказати дані робітника й умови контракту, підписаного з ним.

 

90 відсотків озброєнь

українських Збройних сил є морально та фізично застарілими, повідомив головний інспектор Міністерства оборони Валерій Фролов. За його словами, за 19 років незалежності на озброєння армiї було прийнято лише 93 нових та модернізованих зразків озброєння й військової техніки, створеної на вітчизняних підприємствах оборонно–промислового комплексу. При цьому, констатував Фролов, 90–95 відсотків загального обсягу виробництва продукції вітчизняного ОПК йде на експорт.

 

46 відсотків українців

шкодують про розпад Радянського Союзу, тоді як росіян, що хотіли б повернення СРСР, на 10 відсотків більше. Згідно з дослідженнями, проведеними соціологічною групою «Рейтинг» і Левада–Центром (Росія), не шкодують за союзною державою 36% наших співвітчизників і 30% громадян РФ. Соціологи також звертають увагу на чітку вікову тенденцію опитаних: в Україні хотіли б повернення в СРСР 19% молоді і 69% пенсіонерів. У Росії цей показник становить 17% і 83% відповідно.

 

45 відсотків українців

відчувають негативні тенденції щодо обмеження свободи слова й запровадження цензури, свідчать дані опитування, проведеного у грудні інститутом IFAK. Натомість 50 відсотків респондентів зазначили, що ситуація зi свободою слова у нашій державі є «задовільною» або взагалі не побачили проявів цензури. Ще 5% опитаних не змогли дати однозначної відповіді. Бiльш критично оцінили ситуацію самі журналісти, які відзначили стурбованість iз приводу відсутності реакції влади і правоохоронців на публікації, що вказують на корумпованість чиновників.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>