Рада проти тиради

19.01.2011

Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв має всі шанси увійти в аннали дипломатії. Нещодавно він відзначився неабиякими «пізнаннями» в українській лінгвістиці, зазначивши, ніби українську мову в Західну Україну принесли більшовики. Тепер набирає обертів розголос про його псевдоісторичні пізнання — Гузєєв зайнявся поясненням слів Володимира Путіна, котрий заявив, що перемогу в ІІ Світовій війні Росія здобула б, навіть якби Україна не входила до складу Радянського Союзу.

Ця тирада прем’єр–міністра Росії викликала обурення Львівської облради, і та прийняла відповідне звернення, в якому, зокрема, йдеться: «Своїми розумуваннями про окрему роль одного вибраного народу російський чиновник найвищого державного рангу... принизив інші нації та народи, чиї сини й доньки віддали своє життя в боротьбі з тоталітарними режимами середини ХХ століття, у тому числі — що найболючіше — українців... Цинічно зневажив пам’ять загиблих і роз’ятрив незагоєні рани ветеранів війни...»

На думку Гузєєва, в цій відозві містяться «агресивні, надумані та вочевидь упереджені оцінки». За словами дипломата, обласна рада зумисно спотворила заяву Путіна. Відтак генкоснул Росії попросив львівську владу вказати ті «конкретні кроки, які сприяли б відображенню повноти внеску України в досягнення спільної Перемоги над нацистським Третім рейхом та його союзниками».

На думку дипломатичного представника РФ у Львові, вивішування «в День Перемоги державних прапорів України з траурними стрічками... можуть протиставити Львівську область спільному простору вільної Європи». Нагадав він і про «плани низки львівських депутатів скасувати прийнятий раніше мораторій та здійснити перейменування деяких вулиць м. Львова». Загалом пан Гузєєв, по суті, вказує, що і як робити львівській владі.

Відтак не витримало навіть украй толерантне до «російського питання» Міністерство закордонних справ України. Керівник інформаційного департаменту МЗС Олег Волошин, коментуючи «Українській правді» заяву генконсула Росії у Львові, зазначив, що «український народ і українська влада вшановують подвиг переможців у Великій Вітчизняній війні, і робили це, і будуть це робити, і знають, як це робити без підказок іноземних дипломатів». Як зауважив пан Волошин, «у функції дипломатичних представників іноземних держав в Україні, як і в будь–якій іншій державі, не входить питання пропаганди. Вони можуть, безумовно, популяризувати свою країну, але жодним чином не пропагувати якісь стратегічні чи геополітичні ідеї». Відтак українське МЗС пообіцло відстежувати діяльність Гузєєва і відповідним чином реагувати.

 

АСПЕКТ

В інтризі навколо Євгена Гузєєва міститься важливий, але неочевидний аспект. За інформацією «УМ», немолодий російський генконсул пакує валізи в Росію–«матушку», адже в нього вже значно перевищені терміни перебування на посаді, а втрачати таку синекуру навряд чи хочеться. Як натякнуло «УМ» джерело в обласній раді, «не можна виключати, що Гузєєв із кимось зі своїх приятелів у львівській владі вирішив зіграти в «розпасовку» — мовляв, для місцевих депутатів патріотичні заяви зайвими не будуть, а Гузєєв завдяки скандалу стане «героєм», якого російське МЗС уже з принципу не прибиратиме зі Львова».

Слід зауважити, що у львівському політичному бомонді, навіть поруч із радикальними патріотами, попри їхні гучні заяви, генконсул РФ Гузєєв почувається надзвичайно комфортно — чимала резиденція, джип «БМВ», повага з боку львівського бізнесу.