НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Скороварка як доміно

Скороварка як доміно

Лідери інших арабських країн намагаються не коментувати події в Тунісі. Єдиний, хто висловив своє ставлення до подій — очільник Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі. Виступаючи в прямому ефірі державного телебачення Лівії, він порадив тунісцям прийняти так звану «лівійську модель народної демократії» («коли влада належить народу») й висловив жаль з приводу відсторонення від влади Зіна аль–Абідіна Бен Алі. «Ви зазнали величезної втрати. Немає нікого, хто був би кращим для Тунісу, ніж Зін», — наголосив Каддафі, запевнивши, що «згідно з Конституцією Бен Алі назавжди залишиться законним президентом Тунісу».

Бунт у туристичному раю

Бунт у туристичному раю

У Тунісі тривають заворушення, країна перебуває по суті в стані громадянської війни. Після тривалих акцій протесту, які почалися ще в грудні минулого року й загалом забрали життя понад 70 людей, президент країни Зін аль–Абедін бен Алі де–факто склав повноваження і минулої п’ятниці був змушений утекти за кордон. У столиці та інших великих містах запроваджено комендантську годину, але ситуація залишається неспокійною. Вчора «силовики» за допомогою водометів, сльозогінного газу і попереджувальних пострілів у повітря розігнали багатотисячну демонстрацію в центрі столиці країни, міста Туніс. Учасники акції протесту вимагали від правлячої партії відмовитися від влади. Усе це відбувалося на тлі оголошення складу нового уряду — національної єдності, до якого вперше за багато років мали увійти й лідери опозиційних сил.

Від президентського палацу в Тунісі вчора залишилися тільки стіни — розлючений натовп противників Бен Алі, які впродовж тривалого часу були змушені приховувати свої почуття (а заодно й політично байдужих мародерів) розграбував і розгромив розкішні апартаменти екс–глави держави. Кілька днів країна залишалася фактично без влади — «офіційного» наступника Бен Алі не оголосив, тому спершу обов’язки президента взявся виконувати прем’єр–міністр Тунісу Мухаммед аль–Ганнуші. Проте вже наступного дня, в суботу, Конституційна рада, остаточно усунувши з посади глави держави Бен Алі, відповідно до основного закону доручила цю місію спікерові парламенту Фуаду аль–Мабзаа.

Всі статті рубрики