НОВИНИ ПЛЮС

18.01.2011

Путін стане нев’їзним до Європи?

Прем’єр–міністр Росії Володимир Путін може опинитися в «чорному списку» Європарламенту через причетність до справи Михайла Ходорковського. Про це в інтерв’ю журналу «Нью таймз» повідомила депутат Європарламенту, член підкомітету з прав людини Христина Оюланд. За її словами, санкції у вигляді арешту рахунків і заборони на в’їзд у країни ЄС можуть бути запроваджені не лише проти чиновників середньої руки, які мають стосунок до другої справи ЮКОСа, а й до Путіна та його заступника Ігоря Сечіна. Також там можуть опинитися суддя Віктор Данилкін, який засудив Ходорковського та його партнера Платона Лебедєва до ще семи років ув’язнення, слідчі, прокурори тощо.

Лужков просить посвідку на проживання в Латвії

Екс–мер Москви Юрій Лужков подав у посольство Латвії в Росії документи для отримання свідоцтва на проживання в Латвії. Підставою для цього колишній очільник столиці РФ вказав інвестиції в латвійський банк Rietumu banka в розмірі 200 тисяч латів. Крім того, Лужкову належить нерухомість у балтійській республіці — він володіє складськими приміщеннями в Юрмалі. Водночас міністр внутрішніх справ Латвії Лінда Мурніеце заявила, що Лужков «не заслуговує» свідоцтва на проживання «через негативне ставлення до нашої країни» і, найімовірніше, його не отримає. Наразі прохання розглядають — як зазначили в Управлінні у справах громадянства та міграції Латвії, розгляд може тривати від 30 днів до 4 місяців.

Завершився референдум про незалежність Південного Судану

У Судані завершився тижневий референдум про незалежність південної частини країни. Його остаточні підсумки буде підбито в лютому. Явка виборців у Південному Судані становила понад 80%, на півночі країни — близько 50%. Результат референдуму майже напевне буде позитивним — більшість мешканців Судану виступають за розділення держави на дві — Південний та Північний Судан.

Жалоба в Бразилії

У Бразилії оголошено жалобу: внаслідок повеней та зсувів у штаті Ріо–де–Жанейро загинула щонайменше 631 людина. Найсильніше від зсувів постраждали міста Нова–Фрібург, Тересополіс, Сумідоуру і Петрополіс, де загинули відповідно 287, 269, 19 і 56 осіб. Усі ці міста розташовані в горах на відстані близько 100 кілометрів на північ від Ріо–де–Жанейро.

На Гаїті повернувся диктатор

Колишній диктатор Гаїті Жан–Клод Дювальє, відомий як Бебі Док, минулої неділі повернувся на батьківщину після 25 років вигнання. Причини його повернення поки що не відомі. Нагадаємо, на Гаїті зараз триває політична криза, пов’язана з результатами президентських виборів, які оскаржує низка політиків.

Ле Пен передав партію дочці

Праворадикальну французьку партію «Національний фронт» очолила 42–річна Марін Ле Пен, молодша дочка колишнього лідера цієї партії Жана–Марі Ле Пена. Марін, якій давно пророкували цю посаду, перемогла на внутріпартійних виборах, що пройшли в рамках партійного конгресу минулими вихідними. 82–річний Ле Пен склав повноваження і заявив, що йде з політики з огляду на вік. Нова очільниця партії наполягає на потребі змінити радикальний імідж «Національного фронту», щоб залучити до неї якомога більше прибічників і зробити її однією з провідних політичних сил країни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>