Смерть у снігах

11.01.2011
Смерть у снігах

На місці падіння «Боїнга–727» вже випало понад 70 см снігу. (Фото з сайту daylife.com.)

78 людей загинули в катастрофі літака дер­жавних авіаліній «Іран ейр», яка сталася позавчора увечері поблизу міста Урмія на північному заході Ірану. Відразу після катастрофи повідомляли про 70 загиблих, але згодом виявилося, що жертв більше. До того ж більшість iз 26 поранених перебуває в критичному стані, тож не виключено, що мартиролог може поповнитися новими іменами. Як повідомляє «Рейтер» із посиланням на іранський «Червоний Півмісяць», загалом на борту «Боїнга–727», що зазнав аварії, перебувало 105 осіб: 94 пасажири та 11 членів екіпажу.

Через складні погодні умови в місці призначення літак вилетів iз Тегерана в напрямку Урмії з годинним запізненням. Два попередні рейси за цим маршрутом узагалі скасували. Приречений «Боїнг» намагався сісти двічі. Після того, як перша спроба виявилася невдалою, пілоти повели машину на другий захід, та не дотягнувши близько 15 кілометрів до злітної смуги, літак упав і розпався на кілька частин. Але не вибухнув, що й урятувало життя частині пасажирів. Рятувальну операцію ускладнював сильний снігопад.

Станом на вчора пошукові групи знайшли одну з двох «чорних скриньок», записи на якій укупі зі свідченнями тих, хто вижив, допоможуть встановити причини катастрофи. Попередньою версією є погана видимість за складних погодних умов. Окрім того, міністр транспорту Ірану Хамід Бехбахані повідомив, що незадовго до аварії пілоти поскаржилися на технічні проблеми з машиною.

Іранські літаки, як цивільні, так і військові, є застарілими. Придбати нові машини або принаймні зап­частини для ремонту Іран не може з огляду на економічні санкції з боку США та інших країн Заходу, тому й без впливу погодних чинників авіакатастрофи стаються часто. Упродовж останніх 10 років їх жертвами в Ірані стало понад 900 людей.

 

ДО РЕЧІ

 

2010 рік видався не найкращим із точки зору безпеки пасажирських авіаперевезень. За даними британської консалтингової агенції Ascend («Підйом»), впродовж минулого року в авіакатастрофах у світі загинуло 828 осіб. Це на 13 відсотків більше, ніж 2009–го (731 особа). Найтрагічніша катастрофа 2010 року сталася 22 травня на півдні Індії, коли літак компанії «Ейр Індія експресс», який летів iз Дубаї, розбився при посадці в аеропорту Мангалур. Зі 166 людей на його борту в катастрофі вціліли лише восьмеро. Ще 152 особи загинули 28 липня під час катастрофи літака приватних авіаліній «Ейр блу» поблизу столиці Пакистану — Ісламабада. Серед європейців найбільше жертв зафіксовано під час катастрофи, якої 12 травня зазнав поблизу Тріполі літак лівійських авіаліній «Афрікія», що летів із Південно–Африканської Республіки. Зі 103 загиблих більшість становили голландці.

Загалом за останнє десятиріччя в авіакатастрофах загинули близько 8 тисяч осіб. Попередня декада 1991—2000 рр. забрала життя 11 тисяч 280 людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>