Кіт вартістю з трикімнатну квартиру

05.01.2011
Кіт вартістю з трикімнатну квартиру

Найдорожча кицька світу — ашера — гіпоалергенна, тобто підходить для тих, хто має алергію. (Фото надане компанією Lifestyle Pets.)

Ласкаві, вольові, гонорові, незалежні... Такими ми знаємо і любимо наших котів. Саме наші пухнасті улюбленці стали символом 2011 року. Для когось — просто красиві тварини, для інших — найкращі друзі, кицьки можуть приносити в дім не лише радість, а й непогані гроші та славу. Муркотливий звір є не лише домашнім улюбленцем, а й брендом та цілим капіталом. «УМ» спробувала розшукати найдорожчих — тобто найцінніших із породистих — котів України та світу.

 

Найдорожча кицька у світі — $125 000

Найдорожчий та найбільший у світі — кіт породи ашера. Киця леопардового окрасу досягає ваги 14 кг та довжини тіла (без хвоста) до одного метра. Світ про неї дізнався не так давно — новий вид одомашненої кицьки з’явився в Сполучених Штатах Америки якихось шість років тому. Компанія Lifestyle Pets — єдиний ексклюзивний розплідник ашер — отримала гібрид шляхом схрещування африканського сервала (різновид дикого кота) та азіатського леопардового кота. Як запевняють творці, незважаючи на диких предків, ашера — цілком домашня киця. Ці плямисті красуні та красені напрочуд виховані, грайливі та доброзичливі: ашера легко знаходить контакт із дітьми та іншими домашніми тваринами, і, що незвично для котів, добре ставиться до прогулянок на повідку.

«Дійсно, лише наш розплідник має права на розведення цих котів і тільки у нас їх можна придбати, — розповів «УМ» представник компанії Lifestyle Pets Саймон. — Ашера — найрідкісніша у світі порода, тому що це мікс трьох видів котячих. Також ця киця — гіпоалергенна. Щомісяця продаємо двох кошенят».

Охочі купити собі таку «дизайнерську» кицьку чекають близько року — компанія не має наміру виснажувати потомством своїх племінних котів та кицьок. А їхня порода — на вагу золота. Вартість кота породи ашера коливається від 22 тисяч до 125 тисяч доларів. Таку неймовірну, як для котів, ціну в компанії пояснюють дуже просто: ашери рідкісні, красиві й дуже непрості у розведенні.

Загалом існує три різновиди цієї коштовної породи — ашера звичайна, сніжна (схожа на білого тигра) та королівська. Остання відрізняється від звичайної тим, що плями на її шкірі — кольору карамелі. Саме королівську ашеру можна назвати найрідкіснішою кицькою в світі, оскільки в рік виводиться не більше чотирьох таких кошенят. «Ашера звичайна вартує 36 тисяч доларів, сніжна — 65 тисяч доларів, а королівська ашера продається за 125 тисяч доларів, — каже Саймон. — Також можемо запропонувати ашеру з довгою шерстю за 87 тияч». За його словами, в основному клієнтами компанії є дуже заможні люди.

І, що цікаво, серед любителів такої дорогої екзотики знайшлись товстосуми і з України. Як повідомили у компанії, з України у них вже було кілька замовлень. Утім ані особи клієнтів, ані ціну, за яку наші співвітчизники придбали кошенят на вагу трикімнатної квартири, в американській компанії воліють не розголошувати.

«Коли сушу феном — гарчить»

За елітного перса розплідники просять від тисячі до 6 тисяч доларів. Здавалося б, порода вже давно не нова, й мода на неї минула. Втім виявляється, дуже важко вивести ідеального персидського кота — майбутнього переможця виставок. Мордочка, тілобудова, хвіст, шерсть — усе повинно відповідати міжнародним стандартам. Правда, високу собівартість мають лише ті красуні та красені, які все життя провели на виставках.

Найуспішніший кіт–кар’єрист України Олівер живе в Донецьку. «Йому зараз чотири з половиною рочки. Ми його придбали в елітному російському розпліднику, — розповідає «УМ» господиня кота, власниця донецького розплідника «Смарагдовий скарб» Оксана Алташина. — Але на це десятимісячне кошеня нам довелось чекати півтора року — такі котики народжуються дуже рідко й отримати довіру в російських колег було надзвичайно важко. Окрім того, його батько — чемпіон світу».

За яку ціну пані Оксана придбала майбутнього чемпіона — таємниця. «Щоб люди спали спокійно, казати не буду. Це була вартість машини», — натякає співрозмовниця «УМ».

Сьогодоні Олівер — найкращий представник своєї породи, володар багатьох нагород, медалей та кубків. У жовтні минулого року він отримав звання чемпіона світу за версією WCF (Всесвітня федерація котів). «Мене та всіх суддів він просто підкорює своїми величезними, як п’ять копійок, очима, — зізнається пані Оксана. — Оці очі, голова, як у трирічної дитини, ця шовкова шерсть... Він просто шикарний!»

Такий блискучий ка’єрний злет цього пухнастого короля починався з поразки. «Олівера номінували на участь у фінальному змаганні (номінація «Бест» — найкращий у породі), але його дискваліфікували, — розповідає Оксана Алташина. — Я була ще недосвідчена, Олівер погано поводився, почав викручуватись з рук. Через поведінку він і вибув із змагань». Після цього господиня зі своїм улюбленцем багато часу провели перед дзеркалом — «шліфували» поставу майбутнього чемпіона.

Усі наступні досягнення Олівера — плід довгої сумлінної праці самого кота та його хазяйки. «У нас лише натуральне харчування — сире м’ясо, каші, морська риба, креветки, курка, індичка, — каже власниця пухнастого чемпіона. — Використовуємо спеціальні шампуні для шерсті».

Аби підготувати перса до виставки, пані Оксана витрачає близько трьох годин. «Процес підготовки Олівер переносить спокійно, але не любить, коли його сушу феном — гарчить, — сміється господиня. — Хто не знає — боїться. Я ж пояснюю, що це не агресія, він просто так свариться. Він у мене дуже ласкавий, добрий, неагресивний».

У сім’ї Олівера — справжній патріархат. Як каже власниця, «він — султан свого гарему, суворий батько своїх дітей».

Кошенята Олівера з народження мають усі задатки чемпіонів. «Ось донька мого котика — вже європейська чемпіонка, син — інтерчемпіон, і це лише початок», — каже донеччанка.

Наразі Олівер — якраз у розквіті сил. Зіркова кар’єра перса закінчиться у вісім років. Тоді, якщо він буде у хорошій формі, господиня представлятиме його на виставках у категорії «ветерани». «Це коти насамперед для душі, але вони для терплячих людей, — каже Оксана Алташина. — Хто любить цю красу, вкладає в неї чимало зусиль і отримує значно більшу віддачу».

У рік Кота пані Оксана порадила повчитись у пухнастих улюбленців терплячості. «Вони багато пробачають, вони справді дуже терплячі. Також коти неконфліктні, їх завжди треба гладити за шерстю, а не проти неї, старатись любити, як вони люблять нас», — каже співрозмовниця «УМ».

Леопард із котячим серцем

Рафаель — гордий представник породи бенгальських котів. Його по праву можна назвати найперспективнішим бенгальським котом країни. У свої два роки Рафаель став чемпіоном Європи за версією WCF. «Привезли його з Москви, купили за 1500 євро. Спочатку довгий час на виставки його не водила, не хотіла мучити кота в підлітковому віці, — розповіла «УМ» господинця Рафаеля, власниця розплідника Golden Savannah Євгенія Каміновська. — А потім думаю: чому б не спробувати? І ось, у квітні цього року, коли йому виповнилось два роки, ми взяли участь у виставці і стали міжнародним чемпіоном».

Щоб отримати високий результат на виставці, бенгальський кіт повинен мати дуже розвинену м’язову систему. Втім це не проблема — ці леопардові створіння від природи дуже рухливі, їх у жодному випадку не можна позбавляти руху. Якщо бенгала тримати у вольєрі, кіт може стати агресивним.

«На виставках мене постійно запитують, чи вони не кидаються на людей, — продовжує Євгенія. — У нас таких випадків не було. Я думаю, все залежить від того, в яких умовах росте тварина. Якщо кіт росте у вольєрі, мало спілкується з людьми, може здичавіти. Але якщо він щодня з людьми, з дітьми — стає добрим. Ось наш Рафаель просто вражає своєю добротою, ніколи не було жодної агресії».

За своєю сутністю бенгальські коти — мисливці. Вони дуже стрибучі та вольові — якщо їх щось не влаштовує, наполягатимуть на своєму. Якщо бенгала образити, може по кілька днів «дутись».

Окрім того, ці коти — істоти соціальні. Їхня родина складається з цілого леопардового прайду. Втім і в котячій сім’ї, як і в людей, час від часу бувають сварки. Господарі ж воліють не втручатись. «Вони можуть побитись, але це їхні «розборки», вони міру знають, можуть просто силу показати, — розповідає знавець фенології. — Ось поб’ються, і одразу ж починають один одного облизувати, ляжуть, обнімаються».

До слова, у котів бенгальської породи більш лагідний характер мають саме коти, а ось кицьки — гонорові, незалежні. «У нас — цілковитий матріархат, — каже власниця Рафаеля. — Якщо кицьці щось не сподобається, вона дасть Рафаелю по вухах і він визнає її силу, не битиметься з нею».

Також цих котів характеризує любов до висоти. І ще вони дуже люблять воду. «Це дійсно нетипово для котів. Коли відкриваю кран — самі просяться купатись», — сміється Євгенія.

Слова «не можна» для бенгалів не існує — якщо вони щось хочуть зробити, вони це роблять. «Ми часто виявляємо слабкість, а в них дуже незалежний вольовий характер. Вони вірні господарю, захищають один одного, і якщо з’явиться чужий кіт і образить когось, то бенгали за «своїх» горою стануть. Думаю, людям варто було б повчитись у них цим якостям», — зазначила Євгенія Каміновська.

Коштує такий домашній лео­пард чимало. Середня ціна родовитого кошеняти — тисяча умовних одиниць. А от ціна на кошенят шоу–класу стартує від 1800 доларів.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>