Новий рік із Героєм України

05.01.2011
Новий рік із Героєм України

Голова колони на святковому Хрещатику. (Фото Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ.)

Першого січня, в день народження Степана Бандери, в низці міст пройшли урочисті акції. У столиці відбувся смолоскипний марш. У маніфестації з нагоди 102–ї річниці Бандери взяли участь 2 тисячі осіб.

Під час смолоскипного маршу святковий Хрещатик був заповнений людьми. Реакція натовпу на бандерівців була переважно зацікавленою та позитивною. «Люди зупинялись, ненавмисно утворюючи ланцюжок по боках від колони, дивилися, розпитували, чому присвячена акція, і фотографували. За весь Хрещатик я один раз почула «Фашисти!» — звітує про акцію у своєму блозі журналістка Олена Білозерська.

«Сьогодні наш обов’язок виборювати Українську самостійну соборну державу — Україну, за яку боровся і поклав своє життя Бандера, за яку боролися сотні тисяч бандерівців, за яку сьогодні стоїмо ми», — заявив на мітингу заступник голови «Свободи» Андрій Мохник.

Кілька патріотичних партій (КУН, УНП, Українська партія) відзначали річницю з дня народження Степана Андрійовича по–іншому — поставили свічки у Михайлівському соборі й хотіли розвести повстанську ватру на Софійській площі. Але правоохоронці заборонили палити вогнище у центрі столиці. Суд забороняв і «вогняну» акцію «Свободи», однак її учасники проігнорували заборону.

У кількох містах Західної України участь у акціях брали й офіційні особи. Зокрема, мер Івано–Франківська Віктор Анушкевичус закликав громадян бути гідними слави Бандери. «Тоді (в часи Бандери) ціна питання була набагато більшою, ніж сьогодні... Хлопці йшли в ліс, у схованки, бо вони знали, що не сьогодні–завтра вони можуть отримати кулю, саме тому мрія Степана Бандери стала реальністю», — заявив на мітингу Анушкевичус.