По кого прийдуть завтра?!

28.12.2010

Учорашній арешт Юрія Луценка — за рішенням Печерського райсуду столиці він муситиме провести в СІЗО принаймні два місяці (!) — можна сміливо називати подією безпрецедентною в історії вітчизняної міліції. Ще жодного разу керівник МВС, навіть колишній, не зазнавав приниження арештом. Жодного разу екс–очільниників цього силового відомства не затримували бійці «Альфи» поблизу дому, як сталося із Луценком у неділю, коли він вийшов прогулювати собаку. І жодного разу ті ж самі міліціонери та СБУшники не конвоювали колишнього шефа до суду (до речі, будівлю суду вчора охороняли близько 80 бійців).

Звісно, можна згадати, що екс–міністр МВС Юрій Кравченко був фігурантом справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, але напередодні допиту в Генпрокуратурі пішов iз життя за нез’ясованих обставин. Довго перебував у міжнародному розшуку екс–міністр Микола Білоконь, а Василь Цушко — під слідством у зв’язку з захопленням будівлі Генпрокуратури. Але жодного з них ніколи не затримували й тим більше не заарештовували.Юрій Луценко став першим. Хоча обвинувачення, які йому закидають, порівняно з «діяннями» його попередників, і з самим Президентом Януковичем, і з іншими «донецькими», які вдалися до відвертих політичних розправ з основними опозиціонерами, виглядають непереконливо. Тепер лідер «Народної самооборони» не лише зустріне Новий рік та Різдво у СІЗО, а й пробуде за ґратами майже до кінця зими. Звісно, якщо адвокатам не вдасться успішно оскаржити рішення Печерської Феміди.

Дивує, що, затримавши публічного політика близько 13.00, представники ГПУ лише через добу почали хоч якось пояснювати причини такої санкції. Одинадцять бійців «Альфи» та співробітників прокуратури заштовхали Луценка у мікроавтобус саме тоді, коли він завернув за ріг будинку, де немає камер спостереження. Синові Луценка, який опинився поруч, лише віддали собаку та мобільний телефон батька. Уже згодом рідні та однопартійці екс–міністра дізналися, що його помістили до слідчого ізолятора СБУ, де, між іншим, утримується відомий «перевертень» Олексій Пукач. Адвокат Луценка змогла передати йому светр, зубну щітку й капці.

Того ж дня Юрій Луценко через адвоката передав із СІЗО власноруч написану заяву, в якій повідомив, що його затримали у справі про отруєння екс–Президента Віктора Ющенка. Мовляв, вітаю, в цій справі нарешті з’явився перший затриманий. Один із соратників Луценка, депутат від «НУНС» Володимир Ар’єв, згодом пояснив більше: нібито екс–главу МВС звинувачують у зловживанні службовим становищем, бо у 2009 році міністр «підписав документ про продовження оперативно–розшукових заходів у справі про отруєння Ющенка, яку на той момент вела Генпрокуратура». За деякими даними, за наказом Луценка співробітники МВС стежили за водієм екс–заступника голови СБУ Сацюка, на дачі якого нібито й сталося отруєння. Чим не привід запроторити опозиціонера на два місяці в тюрму?

Окрім інших опозиційних сил, однією з перших на затримання Луценка відреагувала «Наша Україна»: яку ж загрозу для суспільства він становить? Партія, разом із БЮТ, «НУНС», «Свободою» тощо, вимагає звільнення Луценка з–під варти, оскільки мотиви його раптового затримання є суто політичними, і «переведення розгляду всіх питань у прозоре, правове русло».

Пікет під будівлею Печерського суду влаштували вчора нардепи–«самбісти» Гримчак, Доній, Ар’єв і Стець разом із рядовими активістами. Утім це не завадило бійцям «Беркута» відтіснити людей і розчистити проїзд для трьох мікроавтобусів СБУ, в одному з яких після суду везли екс–міністра.

Спочатку на суд не допустили журналістів, лише згодом суддя задовольнив клопотання захисту Луценка й допустив кілька камер ТБ. В очікуванні рішення суду щодо міри запобіжного заходу один iз журналістів почав із Луценком інтерв’ю, але це не сподобалося правоохоронцям, і екс–міністра в наручниках вивели із зали.

Учора ж прес–служба Генпрокуратури повідомила, що відносно екс–міністра Луценка порушено кримінальну справу у зв’язку зі зловживанням службовим становищем. При цьому в самому суді сторона обвинувачення заявила, що затримання Луценка в неділю не пов’язане з його арештом у понеділок!

Згодом речник ГПУ Юрій Бойченко уточнив, що Луценка арештовано в рамках справи про зловживання на користь його водія — той свого часу отримав від МВС квартиру, звання та пенсію. І — жодного слова про «отруйну» справу. Мовляв, просто екс–міністр не бажав знайомитися з матеріалами «старої» кримінальної справи щодо нього, тому й виникла потреба в арешті. На думку слідства, в СІЗО арештанту потрібно чимось займатися, тож свою справу він прочитає значно швидше.

Цікаву деталь учора повідомив пресі й нардеп–«самбіст» Геннадій Москаль: мовляв, у Юрія Луценка була домовленість з однією з країн про надання політичного притулку. Мовляв, екс–міністр знав про загрозу арешту, але тікати з країни відмовився.

Щодо реальних причин затримання, то експерти називають дві версії: помста з боку «донецьких» (відомо, що саме Луценко в час першого приходу на керівництво МВС був ініціатором арешту високопоставленого «регіонала» Бориса Колесникова) та банальне залякування опозиції.

«Помаранчеві» не змогли реалізувати своє гасло «Бандитам — тюрми!», і тепер за це взялися ті самі, хто із законом «не дружить» чи не найбільше. Буде ще сумніше, коли після колишнього польового командира Майдану Луценка за ґрати підуть наступні невдахи від опозиції. Й Україна остаточно перетвориться на частину тоталітарної Росії або різновид Білорусі...