Плюс повне взяття влади

23.12.2010

Позавчора надвечір прес–служба Банкової оприлюднила низку кадрових указів Президента Віктора Януковича. Глава держави, користуючись повноваженнями, наданими старою–новою Конституцією, одноосібно змінив трьох «губернаторів», одного міністра, зняв «знакового» голову Держкомітету й призначив відповідальних за реформи на період до 2014 року.

 

«Губернатори»: ротації на Заході й на Сході

Як і прогнозувала «УМ», злісний сумісник Василь Горбаль, з огляду на невдалі спроби знайти спільну мову із політичною елітою Львівщини — «найважчого» регіону для партії Януковича, втратив посаду голови обласної держадміністрації й відтак повертається до Києва. В кишені дорогого костюма пан Василь, усупереч закону, зайві сім місяців зберігав квиток на запасний аеродром — мандат народного депутата.

Ця відставка назрівала давно. «Крісло голови Львів­ської ОДА і Василь Горбаль — речі несумісні. Пан Горбаль не знайшов себе на цій посаді, і саме його перебування у Львові було помилкою адміністрації Президента», — зазначив у коментарі «УМ» львівський політолог Ігор Балинський. Тим більше, нагадує експерт, Горбаль не забезпечив хорошого результату Партії регіонів на Львівщині на місцевих виборах. Помилка тепер уже екс–«губернатора» полягає в тому, що він не поспішав визначатися, в якій політиці йому місце: малій, в області, чи великій — у парламенті.

Замість Горбаля Президент поставив на Львівщину Михайла Цимбалюка, який до позавчорашнього вечора був очільником Тернопільської ОДА, обіймав посаду «губернатора» Тернопільщини за часів «пізнього» Кучми, а крім того відомий як виходець із системи МВС. Призначення Цимбалюка, на думку політолога Балинського, посилить ефективність роботи Львівської адміністрації. Адже він політик поміркований і жорсткий у сенсі виконання прийнятих рішень.

«Не важливо, хто є головою ОДА, — обласна рада зобов’язана співпрацювати з виконавчою владою у вирішенні соціально–еко­номіч­них проблем області, — сказав у коментарі агенції «ЗІК» голова облради Олег Панькевич, який представляє ВО «Свобода». — Але голови обласних адміністрацій призначаються з політичних мотивів. Тому не може йтися про співпрацю облради та ОДА у політичних питаннях, бо бачення мешканців Львів­щини і бачення центральної влади є абсолютно різними щодо сьогодення і майбутнього Української держави». «Якщо ОДА не буде дослухатись до позиції обласної ради, представницька влада використає своє право і буде висловлювати недовіру, бо іншого шляху у нас немає», — сказав Панькевич. Варто нагадати, що Василь Горбаль свого часу отримав вотум недовіри обласної ради, але Президент утримував його на посаді до останнього.

Позавчорашні ротації показали, що центральна влада ставить Львів суттєво вище за Тернопіль. Цимбалюк пішов на підвищення на більш відповідальний пост, тоді як іншим указом Янукович перевів на посаду глави Тернопільської ОДА Валентина Хоптяна, який досі працював на чолі Підволочиського району Тернопільщини.

Як видно, Тернопілля, де найбільша частка етнічних українців поміж усіх областей, — найскладніша область для Партії регіонів. Від часу приходу до влади Янукович ставить сюди вже третього «губернатора» (перед Цимбалюком ще був Ярослав Сухий). Щодо пана Хоптяна, то, подейкують, він має завдячувати підвищенню не лише якостям хорошого господарника, а і зв’язкам в адміністрації Президента: він принаймні земляк, якщо не родич, заступника голови АП Станіслава Скубашевського — обидва народилися в Чемеровецькому районі Хмельницької області (до речі, Хоптян там керував ще комсомолом, при Кучмі очолював РДА і займався фермерством). Цікаво також, що Хоптянова дружина Надія — помічниця в аграрному бізнесі — нині очолює Гусятинську райраду Тернопільської області. Такий собі сімейний підряд.

А першим у серії «обласних» указів Президента від 21 грудня був той, що стосувався Запоріжжя: Янукович звільнив уже давно підвішеного на волосині Бориса Петрова і призначив на ОДА іншого «регіонала» — Віктора Слауту, який нещодавно після так званої адмінреформи втратив портфель віце–прем’єр–міністра з питань агропромислового комплексу.

МОЗ: знаменитий дитячий кардіохірург на чолі

Особистий лікар Прем’єра Миколи Азарова Зіновій Митник, всупереч побажанням безпосереднього шефа, втратив посаду міністра охорони здоров’я. Новим керівником МОЗ став Ілля Ємець — дитячий кардіохірург зі світовим ім’ям, доктор медичних наук, заслужений лікар України, автор більш ніж 70 праць у галузі кардіохірургії. Це — вельми несподіване призначення, адже на МОЗ прогнозували перехід Раїси Богатирьової з РНБО або депутатки від ПР Тетяни Бахтєєвої.

Ємець досі обіймав посаду директора Науково–практичного медичного центру дитячої кардіології і кардіо­хірургії. Спеціаліст не лише керував величезним центром, а й за рік виконував по 180 самостійних операцій при найскладніших вадах серця. В одному з інтерв’ю «УМ» пан Ємець розповів, що, починаючи з 1993 року, він працював кардіохірургом у провідних клініках Канади, Австралії, Франції, але в 2003–му остаточно вирішив повернутися додому, щоб допомагати українським дітям, які просто помруть без своєчасної операції.

Інше: Семиноженко й «реформатори»

Майже не поміченою пройшла відставка одіозного прихильника «союзної держави Росії й України» Володимира Семиноженка з посади голови Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації. Варто нагадати, що після обрання Януковича Президентом Семиноженко отримав портфель віце–прем’єр–міністра з гуманітарних питань. А тепер — прощавай, навіть третьорядна керівна посада в центральній владі.

Іншим указом позавчора Президент призначив від­повідальних за впровадження програми еко­номічних реформ на 2010—2014 роки. Крім віце–прем’єрів та більшості міністрів, додатко­вими функціями приріс навіть «простий» депутат із фракції «НУНС» Владислав Каськів.

 

ОЧІКУЄМО

Сьогодні, в четвер, Верховна Рада проголосує за призначення нового голови Нацбанку. Старожил Володимир Стельмах, який очолював НБУ ще з часів приходу на президентство Віктора Ющенка, добровільно позбувся посади. Замість нього Центробанк має очолити близький до сім’ї Президента Януковича (зокрема, його старшого сина Олександра) 34–річний Сергій Арбузов. Цього року він став першим заступником Стельмаха, позавчора був внесений на підвищення главою держави. А вчора — розглянутий профільним комітетом ВР.

Призначенням «донецького» на Нацбанк Партія регіонів фактично завершує взяття влади в Україні під свій повний контроль.